Kašeta brokava

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 23, 2015 |

Kašeta brokava, odnosno mali Lear iz Velog Varoša, nova je dramska premijera koja će se u petak praizvesti u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Drama je to Elvisa Bošnjaka koju je režirala Nenni Delmestre, a glavnu ulogu tumači Trpimir Jurkić.

 

“Kašeta brokava” je priča o čovjeku koji mora naučiti što je to ljubav. Kaže to Elvis Bošnjak autor drame Kašeta brokava koju će splitski dramski ansambl izvesti, odnosno praizvesti premijerno u petak. Podnaslov drame je Mali Lear iz elog Varoša, budući se autor oslonio na Shakespeareov motiv o kralju Learu koji je odlučio podijeliti državu svojim trima kćerima, ispitujući pritom kolika je njihova ljubav.

 

Drama je i ljubavno pismo Splitu, kaže Bošnjak priznajući kako se Split njegova djetinjstva bitno razlikuje od današnjeg.Veseli rođendan Rodoljuba, najstarijeg člana obitelji, oca i djeda koji se baš tada odluči podijeliti nasljednicima svoju mižeriju, kao i svaka podjela, bila ona kraljevska ili velovaroška, otvara prostor za dramu.

 

Ravnatelj Drame Trpimir Jurkić tumači Rodoljuba, odnosno, splitskoga Leara. O ulozi, priznaje Jurkić, razmišljao je kao i nerijetko u svome stvarnome životu, o sebičnosti kojom drugima možemo nanijeti golemu štetu.

 

Radeći na predstavi redateljica Nenni Delmestre našla se pred brojnim problemima. Kako ne upasti u stereotip „splićanistike“. Kako napraviti nešto originalno. Kako pronaći originalni, estetski jezik predstave.

 

Elvis Bošnjak je glumac, dramski pisac i scenarist rođen 1971. u Splitu. Odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Bio je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i član ansambla Drame HNK Split. Napisao je deset drama. Osnivač je i umjetnički voditelj kazališta PlayDrama iz Splita, koje za svoj cilj ima promicanje suvremenog dramskog teksta.