Karepovac još čeka odgovor iz Fonda za zaštitu okoliša

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 6, 2017 |

Ne odobrili Fond za zaštitu okoliša Gradu Splitu prvu fazu sanacije deponija komunalnog otpada na Karepovac, Grad ima mogućnost  tužiti Fond i tražiti od njega, alternativno rješenje, pa čak i naplatu štete, budući će prema odredbi Europske unije, morati plaćati penale zbog nepoštivanja rokova sanacije.  Kaže to spitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji tvrdi kako je sve spremno za početak prve faze sanacije, te kako  se samo čeka „ zeleno svjetlo“ iz Fonda.

 

Sanacija Karepovca dobiva dramatične tonove zbog nerazumijevanja Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji Gradu Splitu ne daju odobrenje za početak sanacije. Mi smo za sanaciju spremni i na nju  se ne odnosi privremeno financiranje – govori Ivo Baldasar. Tvrdi kako se situacija još nije zakomplicirala.

 

Gradonačelnik je Fondu za za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posla dopis u kojem traži jasan odgovor, može li se krenuti u prvu fazu sanacije Karepovca

 

Grad ima sve potrebne dozvole,  izrađen troškovnik i spreman tekst natječaja, po Zakonu još nedosatje samo odobrenje Fonda za prvu fazu mehaničko biološke sanacije , koja mora započeti do kraja ove godine.

 

Baldazar kaže kako se uzda u zdrav razum odgovornih ljudi u Ministarstvu i Fondu i izdavanje hitne dozvole , nakon čega bi već za sedam dana Grad mogao raspisati natječaj i u roku od jednogmjeseca započeti s radovima na sanaciji.

 

Ako Ministarstvo zaštite okoliše i Fond za zaštitu okoliša ne izdaju dozvolu znaćiti će to da su odustali od Lećevice , te da oni žele da Karepovac i dalje bude centralni deponij više od polovine Dalmacije, s čime se nitko razuman u ovom gradu ne može složiti , poručuje Bladasar.