Kampanja Oživi me

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 29, 2015 |

U sklopu Nacionalna kampanja Oživi me čiji je cilj edukacija mladih osoba o pružanju prve prve pomoći osobi u srčanom zastoju održana je radionica u Gimnaziji Tituš Brezovački.

 

“Javno zdravstvena kampanja Oživi me zajednički je projekt grada Zagreba, Hrvatske kuće srca te udruge studenata StEPP, pod stručnim vodstvom Hrvatskog kardiološkog društva. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti kardiopulmonalne reanimacije, odnosno jednostavnih postupaka oživljavanja”, rekla je Ivana Portolan Paić iz GU za zdravstvo.

 

Izostanak pravovremene ispravne reakcije pružanja pomoći osobi koja je u srčanom zastoju, može dovesti do tragičnih posljedica.

 

Stopa preživljavanja srčanog zastoja veća je u zemljama u kojima je veći broj građana obučen za pružanje adekvatne pomoći unesrećenom.

 

“Nešto slično ovoj kampanji provele su zemlje skandinavije kojima je 60% slučajnih svjedoka zna pružiti prvu pomoć, dok je u Hrvatskoj to u stanju samo njih manje od 10%. U Hrvatskoj godišnje od srčanog zastoja umre 9000 ljudi”, rekla je Ivana Portolan Pajić.

 

Organizatori se nadaju potaknuti institucije nadležne za obrazovanje da se ovakav sistem edukacije pružanja prve pomoći uvrsti u kurikulum zdravstvenog odgoja.