Kakvoća vode na zagrebačkim jezerima zadovoljavajuća

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 27, 2018 |

Kakvoća vode na zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek izvrsna je za kupanje. Temperatura vode prema zadnjim podacima pokazuje oko 25 stupnjeva na oba jezera. Kako bi bili sigurni kakvo je stanje vode, mjerenja se provode dva puta mjesečno. Prema rezultatima ispitivanja kakvoće vode zagrebačkih kupališta na Bundeku i Jarunu, voda za kupanje na oba jezera je izvrsna.

 

Ono najvažnije za kupače je da je i temperatura vode ugodna za kupanje. “Posljednji rezultati su od 21.lipnja na jezeru Bundek na tri točke su rezultati izvrsne kakvoće, dok je na Jarunu od 16 točaka od toga je 15 izvrsnih, a jedna dobra. Znači po tome voda je uredu. Temperatura vode je po zadnjim podacima 25 stupnjeva na oba jezera” rekla je Jagoda Bončina Franjković, stručni suradnik za planiranje otvorenih terena. Prošlogodišnja sezona nije imala zadovoljavajuću ocjenu. ” Radilo se o godišnjoj ocjeni sezone kupanja 2017. koja je na nekoliko točaka jezera Jarun pokazala nezadovoljavajuću kakvoću vode. Naime godišnja ocjena se računa prema odredbi iz uredbe o kakvoći vode za kupanje gdje se uzimaju svi uzorci iz sezone s pojedine točke i stavljaju u propisanu formulu koja je propisana uredbom. Računa se 90 odnosno 95 percentil koji zapravo proširuje te vrijednosti, iako su svi rezultati uneseni u tu formulu zadovoljavajući,konačna ocjena može se dogoditi da bude nezadovoljavajuća, tako da nisu uočeni problemi u samim uzorcima, već je zaključna godišnja ocjena takva” istaknula je Jagoda Bončina Franjković. Ljetna sezona je odavno krenula, ali ove godine vrijeme kupačima ne dozvoljava redovito kupanje na jezerima.” Na svu sreću analiza vode pokazuje izvrsnu kakvoću na svim točkama na oba jezera, tako da smo s time zadovoljni. Ovo vrijeme nam ne ide u prilog, odnosno ne ide građanima jer nemaju priliku zapravo koristiti jezero, ali za sada smo zadovoljni kako stvari idu” dodala je Bončina Franjković.

 

Bončina Franjković napominje kako na Jarunu vode veliku brigu o stanju vode, pogotovo kada je riječ o sportskim natjecanjima i treninzima na regatnoj stazi , jer nije samo potrebno paziti na čistoću vode, već i prostor oko nje, te se radi postupak i košnje biljaka. Svakako ako ove godine ostajete u Zagrebu, možete se rashladiti na Jarunu ili Bundeku.