Kako su prošli upisi na kutinskom području

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 28, 2018 |

Gledajući podatke koliko se djece upiše u novu pedagošku godinu, ali još važnije koliko ih se upiše u prve razrede kako osnovne,tako i srednje škole, uzimajući u obzir podatke iz prethodnih godina, moguće je vidjeti koja je razlika u njihovom broju pogotovo na sve veća iseljavanja posljednjih godina, što nije samo slučaj u Kutini, već diljem zemlje.

 

Kutinsku gradsku vijećnicu Irenu Vdović zanimalo je kako su na području Grada Kutine ove godine prošli upisi u škole i u dječji vrtić. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako su pokazatelji točnije brojke vrlo šarolike. Tako je rekao da je situacija u nekim školama dobra, no u nekim školama, da bi se formirao prvi razred osnovne škole nedostaju 2-3 učenika i sada u tijeku razgovori s pojedinim roditeljima da se vidi postoji li mogućnost da se njihova djeca prebace u drugu školu. Gradonačelnik je dodao da ako se to uspe to će biti dobro. Dodao je i kako je tu važna međusobna suradnja između ravnatelja škola kako bi uskladili broj učenika po školama. Što se tiče upisa u srednje škole i tu je situacija šarolika, istaknuo je gradonačelnik. U Srednjoj školi Tina Ujevića, gdje je Gimnazija i Ekonomska škola ostati će isti broj razreda i to je dosta dobro. Nažalost u Tehničkoj školi nastavljen je i ove godine pad upisa, tako da ni ove godine nije bilo dovoljno upisa učenika za ekološki smjer, pa on opet neće biti u funkciji. Što se tiče upisa u vrtiće, gradonačelnik je rekao da su oni zadovoljavajući, da se uvijek nekako uspiju upisati sva djeca koja se prijave, no da problemi znaju nastati tijekom godine, kada neka djeca steklu uvjete za upis s obzirom na navršenih godinu dana, pa se onda pokaže da vrtiću nedostaje pokoje mjesto. No na sreću to se do sada uvijek i nekako riješiti, zaključio je gradonačelnik Babić.