Kako spasiti šume?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 16, 2015 |

Hrvatska ima oko 97% prirodnih šuma, a samo je 3% šuma umjetno podignutih. U ostatku Europe situacija je obrnuta, a stručnjaci tvrde da oni svojim bogatstvima bolje gospodare. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti rješenja tog problema je pokušala dati raspravom na temu Pravne zaštite šuma.

 

Prije točno 250 godina osnovane su prve tri šumarije na hrvatskom području; u Krasnu, Oštarijama i na Petrovoj Gori. Više od dva stoljeća poštivalo se načelo potrajnosti i šumski su se ekosustavi održavali na istoj ili višoj razini. U posljednja dva desetljeća pojavili su se problemi koji ugrožavaju hrvatske šume.

 

“Mi smo okoliš i šume nasljedili od naših predaka, ali smo ih posudili od naših naslijednika. Moramo sve učiniti da ostanu barem u stanju u kakvom su danas, ako ne i da budu bolje.”, rekao je predsjednik Znanstvenog vijeća za državnu upravu akademik Jakša Barbić.

 

A na tom putu stoje problemi šumskih ekosustava, marginalizacija šumske struke i problemi pravne regulative koja posredno ili neposredno ugrožava šume.

“Drvo je najmanji problem. To je samo materija koja se može i kupiti. Okoliš, voda, zrak i sve ostalo se ne može kupiti. Ako dobro radimo Hrvatska će imati dobar okoliš, ako ne radimo neće imati.”, rekao je akademik Slavko Matić, profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Kako raditi bolje stručnjaci su pokušali doznati okruglim stolom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na temu Pravne zaštite šuma.

 

“Mi smo dio Europske unije i zaštita okoliša EU je i zaštita okoliša Hrvatske. Ipak, mislim da treba dosta toga učiniti da se stvari dovedu na pravo mjesto”, rekao je Barbić.

 

Hrvatska ima oko 97% prirodnih šuma, a samo je 3% šuma umjetno podignutih. U ostatku Europe situacija je obrnuta, no stručnjaci tvrde da oni svojim bogatstvima bolje gospodare.