Kako oživjeti turizam u Lonjskom polju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 22, 2016 |

Kao što Nacionalni parkovi u Hrvatskoj svake godine bilježe sve veći broj posjetitelja, i Parkovi prirode žele slijediti taj trend. Međutim, za privući posjetitelje svakako je potreban dobar plan i program. Iz Parka prirode Lonjsko polje, koje je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom dunavskom porječju, rade upravo na oživljavanju turističke ponude.

 

“Zadnjih godinu dana, zajedno s kolegama iz Javne ustanove, uložili smo značajne napore u otvaranju Parka prirode posjetiteljima u komunikaciji iz Parka prema ostalim dionicima na ovome području. Ono što je važno jest da se na području Parka prirode lonjsko polje nalazi 6 gradova i općina i naravno Sisačko – moslavačka županija”, kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje.

 

Novi su se programi, čini se, pokazali kao pun pogodak. “Ove godine smo potpisali ugovore i prvi put provodimo edukativne programe za naše najmlađe, za djecu iz osnovne škole, kojih smo prošle godine imali svega 300 – 400 na području Parka prirode. S ovim ugovorima ćemo ove godine imati preko 5 tisuća djece”. Turisti sve više uživaju u promatranju ptica, pješačkim stazama gdje mogu vidjeti razne biljne i životinjske vrste.

 

“Zbog novih ugovora i novih marketinških aktivnosti, mi smo, podsjećam, krajem veljače otvorili novi Prijamni centar u Repušnici, napravili nove edukativne i rekreativne sadržaje kao što su čamci na solarne pogone. Činimo velike marketinške napore i samim time bilježimo porast za travanj i svibanj za 80 posto veći nego što je to bilo prošle godine”, dodao je Stanivuković. Svi zainteresirani mogu Park prirode Lonjsko polje posjetiti uz stručno vodstvo.

 

“Mislim da smo na dobrom putu da Park bude pokretač cjelokupnog razvoja ovog područja na kojemu je 14 naselja i pozvani smo da našim stanovnicima pomognemo jer ako ih ne bi bilo naši projekti nemaju smisla. Stoga moramo učiniti puno toga da bi im olakšali opstanak i ostanak”, naglasio je Stanivuković. Na području Lonjskog polja je čak 550 različitih vrsta biljaka od kojih su mnoge u Europi ugrožene ili su na pragu izumiranja zbog devastacije staništa. Treba napomenuti kako je Lonjsko polje poznato i po bijelim rodama, također zaštićenoj vrsti. Samo u selu Čigoč ih je više od 200.