Javno privatno partnerstvo

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 22, 2015 |

Jedan od najvećih projekata škologradnje u Hrvatskoj provodi se u BBŽ. Naime, postojala je želja da županijske škole imaju standard 21. stoljeća i jednosmjenski rad, no postavljalo se pitanje kako to postići. Europska unija ne financira gradnju osnovnih i srednjih škola, a ministarstva su bez otvorenih natječaja. Jedino što se u BBŽ moglo napraviti je krenuti u projekt Javno-privatnog partnerstva.

 

“Mi smo krenuli od nule, samo želje i ideje, a nakon godinu i pol možemo reći da smo napravili jedan ogroman korak unaprijed. Naime,utvrdili smo koje će škole ići u gradnju, a govorimo o 11 objekata za 12 škola. Naš program jedinstven je po tome što je jedini u Hrvatskoj vezan uz grad-naime, s gradom Bjelovarom potpisali smo ugovor o partnerstvu i najveći je program u Hrvatskoj po broju i vrijednosti.”-rekao nam je o projektu bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

 

Osim države, koja projekt financira s 55%, županija na sebe preuzima najveći teret financiranja. Platit će se tako 35% ukupnosti projekta, a 10% plaćaju općine i gradove u kojima se nalaze projekti JPP-a .