Javna rasprava o proračunu Kutine za 2017.godinu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 24, 2016 |

U Kutini je počela javna rasprava o prijedlogu Proračuna za sljedeću godinu.Kutinsko čelništvo predvođeno gradonačelnikom Andrijom Rudićem, javnosti je predstavilo prijedlog Proračuna za sljedeću godinu. Prema njemu Proračun bi trebao iznositi 100 milijuna i 221 tisuću kuna.Radmila Pavličić, pročelnica za gospodarstvo i financije, ističe da je on nešto veći u odnosu na Proračun iz 2016, ali neznatno, jer ovogodišnji Proračun iznosi 98 834 000,00 kuna.

 

Pavličić je dodala da u njega nije ukalkulirana nova porezna reforma, jer do sada još nisu dobiveni jasni pokazatelji, pa će tijekom 2017. sigurno doći do izmjena Proračuna. Gradonačelnik Andrija Rudić rekao je da je ovaj proračun nastavak svih napora da se od njega stvori jedan razvojni proračun u vrlo teškim uvjetima nedostatka prihoda, koji su se u posljednjih 10 godina smanjili za 17 milijuna kuna, a posljednja porezna reforma gradski je proračun oštetila za još 5 milijuna kuna. Rudić je dodao da se i u tim uvjetima uspjelo napraviti čitav niz projekata koji se žele u sljedećih nekoliko godina isfinancirati, jer su to važni projekti za Kutinu. Iz prijedloga Proračuna je vidljivo da se planira i novo kreditno zaduženje u iznosu malo manjem od 2 milijuna kuna. Gradonačelnik Rudić je istaknuo da su u Proračun ukalkulirane i neke nove mjere kako bi se poticala demografska obnova, pa se tako uvodi potpora za roditelje tj. djecu koja su treća u obitelji, i do treće će ih godine Grad pratiti sa svojom subvencijom.

 

Druga mjera namijenjena je zapošljavanju i samozapošljavanju mladih do 29 godina, gdje će se s dodatnih 50 posto poticati njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje. Tijekom rasprave o prijedlogu proračuna bilo je i pitanja. Jedno se odnosilo na plan energetske obnove najstarije kutinske škole, te što je s uređenjem njene kuhinje i okoliša. Tražila se i informacija više o pokretanju Poduzetničkog inkubatora za mlade. Svoje mišljenje o prijedlogu proračuna dao je i čelnik najveće kutinske oporbene stranke Zlatko Babić koji je istaknuo da su prihodi nerealno planirani, da je proračun tipičan predizborni s kojim gradonačelnik Rudić želi osvojiti još jedan mandat u Kutini na sljedećim lokalnim izborima. Babić je dodao da njegovu stranku brine što u plan nije stavljena realizacija izgradnje zgade za stanove za branitelje, te da ništa nije napravljeno da se zaustavi daljnji odlazak mladih na rad u inozemstvo, jer ovaj proračun ništa ne podržava gospodarstvo.

 

Gradonačelnik je rekao da je iz planiranih projekata vidljiv nastavak realizacije europskih projekata, energetskih obnova škola, kao i poticanja gospodarstva, te radovi na komunalnim zahvatima. Konačnu riječ na prijedlog proračuna dati će kutinski vijećnici na sjednici koja je zakazana za kraj studenog.