Japanac na Pjaci

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 11, 2015 |

U Staroj splitskoj gradskoj vijećnici na Pjaci otvorena je izložba japanskog umjetnika Toshusaija Sharakua pod nazivom Sharaku u interpretaciji suvremenih japanskih umjetnika. To je putujuća izložba koju je 1996. organizirala japanska fundacija, neprofitna poluvladina udruga, čija je svrha promidžba i razmjena međunarodne kulture i međusobnog razumijevanja između Japana i drugih zemalja.
 
Toushasi je umjetnik o čijem se životu zna jako malo. Ne zna se njegovo pravo ime, pa čak ni godine rođenja i smrti. Ipak, usprkos mnogim tajnama vezanim za njegov privatni život i rad, u povijesti je zapamćen kao jedan od izuzetno poznatih umjetnika japanskog drvoreza Edo razdoblja.
 
Na izložbi se može vidjeti 28 reprodukcija Sharakuovih djela, zajedno s posterima, slikama, skulpturama, keramičkim radovima i drvorezima koje predstavljaju suvremene interpretacije njihovih djela.
 
Izložba u Splitu pripremljena je zahvaljujući veleposlanstvu Japana u Republici Hrvatskoj u suradnji s Gradom Splitom i Japanskom fondacijom.
 
Ovu putujuću izložbu možete pogledati  u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci do 28. Travnja.