Jadranska straža

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 17, 2016 |

Što je bolje nova gradnja i nova radna mjesta ili netaknuta priroda? To je dilema koja se, po tko zna koji put, pojavila na našoj obali. Ovaj put u Podstrani pokraj Splita.

 

Kontaktirala nas je gospođa Maja Škaričić.

 

Što je Marjan Splitu, Podstrani su stoljetni borovi Strožanca. Mi ih zovemo “Jadranska straža” ili Posljednji Mohikanac što je sada pogotovo simbolično – rekla nam je Škaričić u ime inicijative stanovnika te općine, koji se protive gradnji novog hotela i betonizaciji obale.

 

Još jedan aktivist, gospodin Martin Vlašić, smatra kako je sve dobro i ovako kako jest te napominje da je sporna šumica javno dobro koje bi trebalo “samo malo urediti”.

 

Na pitanje zašto ne bi bilo bolje da se izgradi hotel i uredi šetnjica uz obalu, Vlašić odgovara da se to protivi zakonima i logici.

 

Četiri tisuće četvornih metara uz more nije se uspjelo prodati na prvom natječaju, ali to ne znači kako se posljednja borova šuma uz more između Splita i Omiša, neće prodati na sljedećem.

 

Gospođa Škaričić je pokrenula i peticiju koju je potpisalo stotinjak ljudi, a gospodin Vlašić je pokrenuo sudski spor koji je cijeli projekt prodaje zemljišta i gradnje usporio.

 

Što je za društvo i stanovnike Podstrane važnije, stoljetna borovina ili nova radna mjesta, biti će uskoro i tema javne rasprave, a hoće li posljednji Mohikanac završiti kao onaj u filmu, ostaje za vidjeti.