Jačanje socijalnog poduzetništva u Zagrebu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 25, 2016 |

Iako su socijalne zadruge već odavno jako dobro poznat način rada, slobodno se može reći kako je socijalno ili društveno poduzetništvo kod nas tek u povojima. Kako bi se ojačala ovakva vrsta poduzetništva, u Zagrebu su se okupili društveni poduzetnici iz cijele Europe.

 

“Predstavnici iz 28 europskih gradova sudjeluje na ovom summitu i nadam se da ćemo čuti dobra iskustva iz kojih možemo nešto naučiti s obzirom da smo mi na početku, a to i nije nužno loše jer možemo stvari posložiti na pravi način. Pred nama je budućnost a kroz ovo planiramo smanjiti nezaposlenost u Gradu Zagrebu”, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

 

Skup je partnerski projekt Grada Zagreba i Euclida, europske mreže za promicanje socijalnog poduzetništva.

 

“Euclid je došao u Zagreb jer je iznimno važno povezati istok i zapad Europe kako bi učili jedni od drugih kako naša društva učiniti boljima, kako ojačati ljude, a civilna društva i socijalne inovacije imaju snagu da pokrenu promjene u Hrvatskoj”, istaknuo je John Low, predsjednik Euclida.

 

Koliko je društveno poduzetništvo korisno za gospodarstvo, ali i društvo općenito prepoznala je i državni vrh.

 

“Prije nekoliko mjeseci konačno je usvojena Strategija razvoja socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2020 godine, a to će nam sada omogućiti da kreiramo bolji pravni okvir za funkcioniranje društvenih poduzeća, tvrtki kojima nije jedini cilj profit već zapošljavanje teže zapošljivih osoba”, objasnila je Jozić.

 

Društveno poduzetništvo je koncept koji uspješno balansira između stvaranja nove ekonomske vrijednosti i društvene promjene i u Europskoj uniji zapošljava više od 11 milijuna radnika.