Izraelska veleposlanica u Židovskoj općini u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 23, 2017 |

Gospodarska, znanstvena i kulturna suradnja bile su teme o kojima je izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman, za svog nastupnog posjeta, razgovarala s čelnicima Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita. U pratnji splitskog gradoačelnika, Andre Krstulovića Opare, izraelska veleposlanica obišla je i splitsku sinagogu i Židovsku općinu gdje će se uskoro otvoriti i Židovski muzej.

 

Prije točno 75 godina talijanski fašisti uništili su splitsku sinagogu, opljačkali je i vrijednu kulturnu i arhivsku građu zapalili na lomači na splitskoj Pjaci. Povodom tog nemilog događaja u Židovskoj općini u Splitu otvrena je izložba „Židovi u Splitu“. Izložba je svojevrsni zametak budućeg Židovskog muzeja, a danas ju je razgledala izraelska veleposlanica u pratnji splitskog gradonačelnika. Naime, gradonačelnik, na čiju inicijativu su se Splićani ove godine prvi puta do sada javno prisjetili ovog događaja od prije sedam i pol desetljeća, obećao je kako će već iduće godine na Pjaci urediti spomen mjesto na tu lomaču.
Izraelska veleposlanica s gradonačelnikom je razgovarala o brojnim temema, od gospodarstva,preko znanosti do kulture. Posebno se razgovaralo o potrebi edukacije.

 

“Edukacija je vrlo važna za povijest, ne samo za budućnost. No, zadatak edukacije je napraviti budućnost boljom, poznavajući prošlost. Prošlost nije bila tako dobra ovdje. Nada se da smo došli do točke gdje je možemo učiniti boljom. I o tome smo razgovarali u Židovskoj zajednici”, rekla je izraelska veleposlanica.

 

Čestitavši gradonačeniku na izbornoj pobjedi, izraelska velsposlanica je poručila kako se nada da će mu svi građani svojim radom pomoći da se konačno nešto učini za Split jer je Splitu to nasušno potrebno.
“Zato što je vaš grad drugi najvažniji u ovoj zemji i i još uvijek nije privukao potrebnu pažnju niti dosegnuo razvojnu razinu koju zaslužuje”, poručila je veleposlanica.

 

Konkretizaciju suradnje s izraelskom veleposlanicom, odnosno državom Izrael i Židovskom općinom Splitu gradonačenik je najavio nakon konstituiranja splitskog Gradskog vijeća.