Izraelska veleposlanica u posjetu splitsko dalmatinskom županu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 23, 2017 |

Na svom prvom diplomatskom sastanak u svojstvu splitsko dalmatisnkog  župana, Blaženko Boban , s veleposlanicom Države Izrael, Zinom Kalay Kleitman, razgovaro je o dvije važne teme za razvoj Srednje Dalmacije. Formiranje centara izvrsnosti i navodnjavanje triju polja  Sinjskog , Imotsko bekisjkog i Vrgoračkog , područja su o kojima su su se vodili konkeretni razgovori.

 

Izraelska država prednjači u svijetu po pitanju centara izvrsnosti, stoga su rektori sa spilitskog Sveučilišta, unatrag tri mjeseca boravili u toj zemlji, kako bi s tamošnjim kolegama izmjenili iskustva na tom polju. U Splitsko dalmatisnkoj županiji već je oformljen Centar izvrsnosti iz matematike, a od jeseni će s radom započeti i onaj iz područja robotike, kazoa je Boban.

 

Izraelska veleposlanica izrazila je izuzetnu želju za suradnju u području znanosti i poljoprivrede.

 

Drago mi je da sam ja prva veleposlanica koja je posjetila ovu županiju nakon lokalnih izbora. Grad Split i Splitsko dalmatinska županija,  imaju veliki značaj ne samo u Hrvastkoj nego i u susjednim zemljama. Zbog toga želim doprinjeti tome , kako bi već odlične odnose, koji postoje između Izraela i Hrvatske dodatnu unaprijedili na praktičnim razinama.

 

Upravo na poljim na kojima nam je potrebna pomoć izraelske tvrtke svjetski su lider, kazala je veleposlanica Kalay Kleitman.

 

Osim o ovim temama, razgovarali smo i o nekim drugima. Govorili smo o kulturi i kulturnoj razmjeni. Mi smo malo veleopslanstvo u Hrvatskoj, ali radimo uistinu puno toga po pitanju kulturnih događaja, Na neki način , žao mi je što se malo toga događa upravo u Splitu. Srećom, počeli smo to ispravljati, pa smo tako ove godine u ožuju , organizirali  vikend izraelskog filma, koji je bio dobro posječen , a koji smo organizirali uz pomoć Splitsko dalmatinske županije. Namjeravamo to uvesti kao tradiciju. Želimo da se puno više događanja iz kulturnog miljea događa u ovom gradu i županiji,  jer oni su kao što sam već rekla važni i zaslužuju kvalitetniju sudarnju s Državom Izrael.

 

O svojim planvima za suradnju dviju zemalja, izraelska veleposlanica, kazala je razgovarati će i u još nekim državnim institucijama.