Izložba Zbirajte se svati

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 17, 2017 |

Do 10.srpnja u Galeriji kutinskog Muzeja može se pogledati izložba pod nazivom „Zbirajte se svati“. Riječ je o izložbi koja govori o svadbenim običajima, a koja je nastala zahvaljujući suradnji kutinskog i Muzeja „Staro selo“ iz Kumrovca.

 

Izložba „Zbirajte se svati“, koja se može pogledati sve do 10. srpnja, govori o svadbenim običajima Hrvatskog zagorja, Posavine i Moslavine. Autorica moslavačkog i posavskog dijela izložbe je etnologinja Slavica Moslavac, viša savjetnica u kutinskom Muzeju, dok je autor dijela izložbe koji se odnosi na Hrvatsko zagorje Goran Škrlec, kustos kumrovečkog Muzeja „Staro selo“. Slavica Moslavac istaknula je kako je ova izložba nastala zahvaljujući zajedničkoj suradnji dvaju Muzeja koji su zajedničkom temom predstavili bogati program običaja u svadbi, kako je to nekada bilo i kako se održava danas. Moslavac je u moslavačko-posavskom dijelu željela predstaviti najstarije izvore koji govore o tradicijskoj svadbi u ovim krajevima. Goran Štrlec ističe da zagorski dio izložbe prikazuje zagorsku svadbu, znači običaje koji su specifični baš za Hrvatsko zagorje gdje ima nekih sitnih specifičnosti koje ih izdvajaju od ostalih. Na izložbi je tako između ostalog predstavljena replika svadbene krune iz 1837.godine kao i kako se tada oblačila mladenka i mladoženja. Prikazane su i brojne svadbene slike iz davnih vremena, a govorilo se i o tome što su mladenke posavsko-moslavačkog,te zagorskog kraja nosile kroz povijest. Naime, želio se prikazati slijed od prije dvije stotine godina, 100 godina, te što se danas čuva. Na izložbi je zorno predstavljen i dio svadbene tradicije, pa je tako na samom ulazu bilo polijevanje ruku kao pranje, što je činila mladenka i za što je bila darivana, a rezala se i torta. Prikazano je i amerikanizirano bacanje bombona, kao i bacanje buketa. Na izložbi je prikazana i modernija verzija vjenčanice, koja je inspirirana tradicijskim elementima, a koju je osmislila dizajnerica Nada Ajazaj Grabušić.