Izložba grafika studenata Umjetničke akademije u Osijeku

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 7, 2017 |

U Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ , Sveučilišta u Splitu, postavljena je izložba grafika studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Na izložbi je predstavljeno 30 radova šesnaestorice bivših i sadašnjih studenata osječke Umjetničke Akademije, nastalih pod mentorstvom profesora Marija Čaušića, Stanislava Marijanovića i Marka Živkovića.

 

Izložba studenata grafike Umjetničke akademije Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku nastala je kao zajednički projekt suradnje sa studentima grafike Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Nakon izložbe osječkih studenata u Splitu, u Osijeku će se održati za splitske studente grafike. Studenti su zajedničkim projektom putem Studenskih zborova osigurali sredstva, a u organizaciji izložbe sudjeluju i profesori obiju akademija koji će tijekom trajanja izložbe i održati umjetničke grafičke radionice.Ovom izložbom predstavljeno je 30 radova šesnaestorice sadašnjih i bivših studenata Akademije. Jednim dijelom radi se o diplomskim radovima- oni nam kompletnije govore o osobnosti njihovih autora.Mladi autori čiji su radovi zastupljeni na ovoj izložbi odlučili su barem jedan vremenski odsječak svoje umjetničke prakse ozbiljno posvetiti mediju grafike. Može se prihvatiti da nije san svakoga od njih bio da postane grafičar-umjetnik, ali je nepobitno kako se svatko od njih u jednom trenutku svoga obrazovanja našao u ulozi grafičara. Da bi se uopće nešto moglo pisati o njihovim djelima, bilo je potrebno ovladati im mogućnostima ovoga medijskog jezika, kao i normama koje su određene njegovom gramatikom i pravopisom. A u tome su im pomogli njihovi profesori i mentori.

 

Sudeći po materijalu koji je pred nama, za zaključiti je da su ovu fazu uspješno apsolvirali pomno ugrađujući stečena znanja u svoja djela. Usvajanjem normi omogućen im je dolazak do sljedeće faze u kojoj im se otvorilo novo područje koje ih je vabilo svojim ludističkim poticajima. I većina njih tu je igru s više ili manje uspjeha prihvatila što je vidljivo iz općeg dojma svih ovih radova kojima je u osnovi upravo eksperiment u grafičkim tehnikama dubokoga tiska ili njihovim kombinacijama.Umjetnička Akademija u Osijeku najmlađa je od srodnih akademija u Hrvatskoj-osnovana je 2004.godine. U okviru nje djeluje i Odsjek za likovnu umjetnost koji ima preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Ilustracije. Od samog početka i s visokom satnicom na svim godinama preddiplomskog studija izvode se kolegiji Grafike , a na diplomskom studiju Likovne kulture postoji i zaseban grafici posvećen modul.

 

Svi zainteresirani ovu izložbu mogu posjetiti i razgledati u splitskoj Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ .