Izložba fotografija albanskih branitelja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 14, 2017 |

Obilježena je 26.obljetnica sudjelovanja albanskih branitelja u Domovinskom ratu. U povodu te značajne obljetnice otvorena je i izložba fotografija koje su prikupljane tijekom 26 godina, a koje su nastale 1991. – 1995. godine. Prošlo je 26 godina od početka sudjelovanja albanskih branitelja u Domovinskome ratu.

 

Zahvalu u sudelovanju u obrani Domovine došao im je odati i zagrebački gradonačelnik. “Onda se može zahvaliti našim prijateljima Albancima što su ponosni na svoje albanske korijene, na svoj albanski narod i naciju, ali se ponose i hrvatskom domovinom. Zato im od srca hvala, jer njih 87 su gradili na vječno utemeljenje Hrvatske države, svoju čast, svoje dostojanstvo i svoj ponos” rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. U povodu obljetnice otvorena je izložba fotografija čiji je autor predsjednik Unije Albanaca i Udruge Albanaca Domovinskog rata. Istaknuo je kako su fotografije nastale u vrijeme operacije Oluja, a većinom su na njima Albanci. “To je vidljivo iz ove foto dokumentacije da je postojala prva albanska brigada koja je imala više od 550 pripadnika. Ukupno Albanaca u Hrvatskoj je sudjelovalo kao dragovoljci oko 3 tisuće, 87 poginulih i 36 nestalih, te više od 300 ranjenih” istaknuo je  Esad Čolaku, predsjednik Unije Albanaca i Udruge Albanaca Domovinskog rata.  Čolaku je napomenuo kako će ova izložba biti predstavljena i u drugim županijama – Od Istre do slavonije.