Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 21, 2018 |

Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Hrvatskoj i Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima koja će se održati u Splitu na Medicinskom fakultetu od 1. do 3. ožujka.

 

Uz nazočnost 350 odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Republike Hrvatske kao i inozemstva, na skupu će sudjelovati i eminentni domaći stručnjaci koji imaju značajnih iskustava u radu s darovitom djecom i mladima. Ulagati u mlade, ulagati u obrazovanje , odnosno ulagati u izvrsnost – put je to kojim se vodi Splitsko-dalmatinska županija , s ciljem da se pozicionira kao prva županija u Hrvatskoj u odnosu prema mladima. U skladu s tim ,a vođeni primjerom Izraela kao zemlje koja ima izvrsno razvijen sustav prepoznavanja i identifikacije darovite djece , organizirat će i konferenciju pod nazivom „Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima“. Cilj ove konferencije je svakako utkati neki novi put prema mladim ljudima koji su izvrsni a nemaju se mogućnosti niti uvjete ostvariti.Splitsko dalmatinska županija trenutno ima tri centra izvrsnosti i to iz matematike , informatike i robotike koja obuhvaćaju oko 330 ljudi,a za iduću godinu najavljeno je otvaranje i centra izvrsnosti iz prirodoslovlja, odnosno biologije, kemije i fizike. Konačni cilj je okupiti 1000 mladih ljudi u centrima izvrsnosti, a tom cilju svakako će pridonijeti i ova konferencija.

 

Stoga ni ne čudi velik interes za sudjelovanje na Konferenciji, za koju je prijavljeno ukupno 400 učitelja razredne nastave, nastavnika STEM područja te ravnatelja i stručnih suradnika-psihologa. Bit će tu predavača i uvaženih gostiju, ministara iz cijele Hrvatske ali i okolnih zemalja, BiH, Makedonije, Njemačke, Poljske , te Izraela kao zemlje suradnika.Konferencija pod nazivom „Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima“ podijeljena je tematski po danima . O identifikaciji i osobitostima razvoja darovite djece i mladih govorit će se prvog dana skupa , drugi dan rezerviran je za oblike odgojno –obrazovne podrške darovitima i primjere rada s darovitima, a završni dio konferencije odnosi se na smjernice za rad s darovitim mladim ljudima u budućnosti.

 

Konferencija „Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima održat će se od 1.do 3.ožujka u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.