Izaslanstvo bošnjačkih asocijacija kod gradonačelnika Bandića

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 2, 2018 |

Zagrebački gradonačelnik primio je izaslanstvo bošnjačkih asocijacija predvođeno zastupnicom u Hrvatskom saboru Erminom Lekaj Prljaskaj. U razgovoru koji su sudionici ocijenili konstruktivnim i susretljivim bilo je govora o uređenju terena za potrebe sportskog kluba NUR te o posebnom projektu- Bosanskohercegovačkoj kući. 

 

Prvi put sve bošnjačke organizacije okupljene na sastanku kod gradonačelnika Zagreba. Tema i više nego dovoljno.

 

“Rezultati sastanka su vrlo uspješni i nadamo se da ćemo u razumnom roku riješiti sve naše probleme, naša traženja. Gradonačelnik je bio poprilično susretljiv, skupa sa svojim suradnicima tako da ne vidim da ćemo ne napravit ono što smo tražili”, kazao je Harun Omerbašić predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

 

Među projektima od najveće važnosti za bošnjačke organizacije ističe se pronalazak odgovarajuće parcele za izgradnju Bosanskohercegovačke kuće, mjesta njegovanja kulture i običaja susjedne države. “To su uređenje našeg terena sportskog kluba NUR koje već godinama ima problema u funkcioniranju zbog neriješenih logističkih problema. Tražili smo i da se jedna posebna parcela odredi za izgradnju Bosanskohercegovačke kuće koja predstavlja bogatstvo njene kulture i tradicije bilo koje nacionalnosti i vjeroispovijesti. Mislimo da grad Zagreb kao multikulturalni i multikonfesionalni grad zaslužuje jednu takvu kuću, posebno zbog tradicije, povijesti i suradnje s Bosnom i Hercegovinom”.

 

Bosanskohercegovačka kuća ili dom za sada je još uvijek u fazi idejnog projekta, no i kao takav ima potporu Grada Zagreba. “Gradonačelnik je zasigurno najotvoreniji za takvu vrstu ideja i znali smo da će on, zato što je širokogrudan, otvorenog srca, zato što ne pravi razliku među ljudima, kulturama, nacijama i vjerama, shvatiti važnost tog projekta”, ističe Ervin Jahić iz Kultunog društva Bošnjaka Hrvatske.

 

U Zagrebu prema posljenjem popisu stanovništa živi više od 5 tisuća Bošnjaka.