Ivan Lovrinović protiv izgradnje Asfaltne baze u Donjoj Lomnici

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 11, 2018 |

Nastavlja se priča oko izgradnje i puštanja u pogon asfaltne baze i betonare u Donjoj Lomnici. Nakon osnivanja Povjerenstva za pregovore o izmještanju asfaltne baze u studenom prošle godine, sljedeći korak jest ovaj problem iznijeti u Hrvatskom saboru, u čemu bi inicijativi građana STOP Asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici trebao pomoći saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

 

Građani Donje Lomnice kroz inicijativu STOP još su jednom dali do znanja da ne žele pogon Asfaltne baze austrijskih investitora u blizini svojih domova i obitelji. Na samo 10 metara od obiteljskih kuća, a u neposrednoj blizini aktivnog vodocrpilišta “Velika Gorica” u užem vodozaštitnom području, Asfaltna baza kapaciteta 160 tona po satu, poručuju, nije dobrodošla.

 

“Unatoč našoj inicijativi, unatoč brojnim razgovorima s Ministarstvom zaštite okoliša, Ministarstvom graditeljstva, županijom, lokalnim političarima, nismo uspjeli naći rješenje kako zaustaviti asfaltnu bazu”, izjavio je Michael Stepanić iz inicijative građana STOP Asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici.

 

Iako je u studenom prošle godine na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice jednoglasno odlučeno osnivanje Povjerenstva za pregovore o izmještanju asfaltne baze, iz inicijative STOP poručuju kako još uvijek nije postignut konkretan dogovor.

 

“Tjedan dana nakon osnivanja Povjerenstva održan je i prvi sastanak na kojem su bili prisutni gradski vijećnici, bili su prisutni predstavnici Strabaga i članovi naše inicijative. U načelu sam Strabag je pristao na relokaciju Asfaltne baze, međutim od tog 11. mjeseca ništa se nije pozitivno dogodilo po tom pitanju”, rekao je Stepanić.

 

Iz inicijative su i ranije upozoravali kako je više dokumenata i dozvola problematično. Iako Studija utjecaja na okoliš rađena 2010. godine pokazuje kako je sve u redu, ona ne obrađuje štetnost utjecaja Asfaltne baze.

 

“Ona u pravilu zanemaruje brojne propuste. U međuvremenu je nama sagrađena autocesta, novi terminal Zračne luke, koji je doveo do nove razine postojećih zagađenja, dakle ti parametri nisu nigdje uvršteni u Studiju utjecaja na okoliš”, poručeno je iz inicijative STOP.

 

O ovom će se problemu progovoriti i u Sabornici.

 

“Upoznat ćemo širu hrvatsku javnost s ovim problemom, jer ovdje je riječ o izrazito velikom izvoru zagađenja, u ugrozi građana koji ovdje žive”, poručio je saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

 

U peticiji protiv izgradnje Asfaltne baze dosad je prikupljeno sedam tisuća potpisa. Svi očekuju da Povjerenstvo donese odluku o relokaciji izgradnje Asfaltne baze, na neku drugu, za građane prihvatljivu lokaciju.