Istočna obala zamašnjak splitskog razvoja

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 19, 2015 |

Potpisan ugovor o izgradnji Istočne obale grada Splita. Najvrjednija 23 hektara zemljišta na Sredozemlju, ona na istočnoj obali spitske Gradske luke konačno će se privesti gospodarskoj i razvojnoj svrsi.

 

Riječ je o projektu vrijednom 400 milijuna eura, a kako bi njegova realizacija započela minsitar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić i spitski gradonačelnik Ivo Baldasar upravo su potpisali ugovor kojim su usuglasili zajednički interes. Projekt takozvane urbane regeneracije orijentiran je na izgradnju objekata od općedruštvene koristi i za obavljanje gospodarskih aktivnosti u Splitu i širem okruženju te na privlačenje domaćih i stranih, institucionalnih i privatnih investitora.

 

Vođeni željom za unaprjeđenjem prometne povezanosti grada Splita, te podizanjem ukupne gospodarske ali i turističke ponude i aktivnosti, Ministarstvo pomorstva ,prometa i infrastrukture i Grad Split suglasili su se da postoji zajednički interes za uređenjem istočnog dijela splitske gradske luke te su danas potpisali ugovor o realizaciji strateškog projekta urbane regeneracije putem Projekta razvoja Istočne obale Gradske luke Split.

 

Na ovom projektu usko će surađivati tri državne tvrtke, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split te HŽ- Infrastruktura.

 

Očekuje ih velik posao, naime,projekt urbane regeneracije orijentiran je na izgradnju objekata od općedruštvene koristi ali i za obavljanje gospodarskih aktivnosti u Splitu i širem okruženju.Ovaj projekt iznimno je važan za čitavu RH.

 

Ništa se neneće dogoditi preko noći, čeka ih posao u trajanju od nekoliko godina. Što se tiče imovinsko-pravnih odnosa, situacija je jednostavnija no inače, jer je država u vlasništvu cjelokupne trase gdje bi radovi trebali nastupiti.

 

Doznajemo kako će se Željeznički i Autobusni kolodvori izmjestiti u Kopilicu, gdje bi trebala biti nova žila kucavica grada Splita, ali o svim detaljima razvoja projekta, razradi ciljeva i zadatka te rokovima izvršenja radova ali i proračunu će se naknadno očitovati kada budu prikupili sve potrebne informacije.