Institut za kineziologiju

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 14, 2018 |

Zahvaljujući projektu Hrvatske zaklade za znanost Dražena Čulara pod nazivom Anaerobni kapaciteti u udaračkim borilačkim sportovima omogućena je uspostava Instituta za kineziologiju u Splitu.

 

Ovaj projekt je prvi i po dodijeljenim sredstvima najveći kineziološki projekt u Hrvatskoj od osnutka Zaklade.Projekt Hrvatske zaklade za znanost br. 6524. ima longitudinalni , fundamentalno-aplikativni i interdisciplinarni karakter obzirom da povezuje kineziološke,biomedicinske i informatičke znanosti i tehnologije. Rezultati su temeljeni na prikupljanju podataka u četverogodišnjem razdoblju. Iako ovaj Projekt službeno završava prezentacijom rezultata i promocijom dokumentarnog filma , njegove vrijednosti sadržane u uspostavi Instituta za kineziologiju i sport , znanstveno istraživačke grupe i Laboratorija za primijenjenu fiziologiju , razvoj talenata, sportske sustave i istraživanje utjecaja tjelesne aktivnosti na zdravlje osiguravaju Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji znanstveno stručne i materijalno-tehničke pretpostavke za dodatno unaprjeđenje vrhunskih rezultata i promociju važnosti zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja za zdravlje.

 

Po dodijeljenim sredstvima ovaj projekt je prvi i najveći kineziološki projekt u Hrvatskoj od osnutka Hrvatske Zaklade za znanost. Ujedno to je i najveći istraživački projekt u 60 godina dugoj povijesti splitske kineziologije i kineziološkog fakulteta u Splitu.