Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 8, 2017 |

Zadarska je županija osigurala osam milijuna kuna bespovratnih sredstava na ime projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“. Ugovor je potpisan u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te je time povučen maksimalni iznos sredstava koji se mogao dobiti u okvirima projekta, a obuhvaća 73 učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi.

 

Ukupan iznos sredstava uloženih u projekt premašuje dvanaest i pol milijuna kuna od čega Zadarska županija sudjeluje s četiri i pol milijuna kuna vlastitih sredstava. Uz taj iznos osigurat će se dodatnih milijun kuna godišnje za one učenike koji nisu obuhvaćeni programom. Zadarska županija je dugogodišnji korisnik sredstava iz Europskih fondova, a iskustvo je pokazalo da se bolji financijski, a onda i obrazovni, rezultati ostvaruju ako se projekt bazira na dužem vremenskom periodu.

 

U projektu će sudjelovati ukupno 30 škola sa područja Zadarske županije, od čega 22 osnovne i osam srednjih škola, a angažirat će se ukupno 69 pomoćnika u nastavi što znači i otvaranje najmanje toliko novih radnih mjesta.

 

Sam cilj projekta je usmjeren na rad pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju, no ima i puno širi posredni društveni utjecaj. Olakšavanjem rada učitelja s djecom koja imaju poteškoće u razvoju, osigurat će se bolji obrazovni rezultati čitavog razreda što će na koncu rezultirati povećanjem ukupnih obrazovnih kapaciteta.

 

Ovim je projektom, potpisanim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Zadarska županija osigurala prijeko potrebna sredstva koja bi trebala pomoći socijalizaciji učenika s poteškoćama u razvoju i njihovom uključivanju u društvo.