Hrvatski klaster konkurentnosti za personaliziranu medicinu

Predstavljen je Hrvatski klaster konkurentnosti za personaliziranu medicinu, koji je osnovan uz potporu Agencije za investicije i konkurentnost i Ministarstva gospodarstva. Klasteri konkurentnosti najbolji su instrument za specijalizaciju i jačanje konkurentnosti pojedinih sektora i to posebno onih koji imaju potencijal za globalno tržište.

 

Iskustvo Europske unije pokazalo je da je takav način formalnog okupljanja tvrtki pojedinog sektora oko zajedničkog interesa odličan način jačanja konkurentnosti. Hrvatska može biti prva u Europi koja će putem klastera personalizirane medicine povući sredstva koja osigurava Europska komisija za razvoj ovoga znanstvenog područja, poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

 

Klaste je spoj privatnog, znanstvenog i javnog sektora hrvatska budućnost te će biti jedan od vodećih hrvatskih klastera u budućnosti. Personalizirana medicina je novi oblik zdravstvene skrbi koji koristi najnovije spoznaje molekularne medicine i dijagnostike te osigurava učinkovito liječenje prilagođeno svakom pojedinom pacijentu.

 

Takav pristup značajno povećava učinkovitost dijagnostičkih pretraga i efikasnost liječenja te bitno snižava smrtnost. Ministarstvo gospodarstva poticanjem klasterskog udruživanja, i to kroz dvije godine s 3 milijiuna i 200 tisuća kuna, stvara nove modele razvoja koji su važni za transformaciju hrvatskog gospodarstva.