Hrvatska zemlja utočište

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 7, 2017 |

„Izgradnja društva dobrodošlice“ naziv je projekta  kojeg provodi splitska udruga Mi uz podršku UN-ove  Agencije za izbjeglice UNHCR. Cilj mu je unaprijediti uvjete za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje pozitivnih stavova u javnom prostoru u hrvatskim gradovima , ocijenjenim, kao potencijalne sredine za prihvat i integraciju izbjeglica. U sklopu projekta  u Splitu je otvorena izložba nazvana „Hrvatska zemlja utočište˝.

 

“Wisam i Alij dvojica su iračkih izbjeglica, koji su, nakon što su vraćeni iz Austrije sreću i budućnost odlučili graditi u Hrvatskoj. Suočeni s devastirajućom situacijom u vlastitoj zemlji , oba  muškaraca donjela su odluku da svoje živote ponovno grade od temelja u Europi , uz nadu kako će im se u budućnosti pridružiti i njihove obitelji.

 

Tužna je to priča, koja bi mogla imati sretan kraj,  samo ukoliko izgradimo društvo dobrodošlice.

 

O tome govori izložba fotografija „Hrvatska zemlja utočišta“, koja je početak kampanje povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja.

 

Izložbu u splitskoj Staroj Gradskoj vijećnici organizirala je udruga Mi uz podršku i suradnju UN-ove Agencije za izbjeglice UNHCER.

 

Izložba je otvoren u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji se provodi s ciljem unapređenja uvjeta za kvalitetniju integraciju izbjeglica i stvaranje pozitivnih stavova u našem javnom prostoru, s fokusom na gradove Split, Osjek i Rijeku, kao potencijalnim sredinama za prihvat i integraciju izbjeglica.

 

Globalna izbjeglička kriza stavila nas je i na test humanosti, jesmo li ga prošli ?

 

Ipak i u Hrvatskoj su zabilježeni neki sporadični slučajevi, koji u negativan kontekst stavljaju odnos Hrvata prema izbjeglicama.

 

U okviru projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, intezivira se suradnja dionika relevantnih za integraciju izbjeglica .

 

Izložba je otvorena do 10og ovog mjeseca.