Hrvatska pamet Hrvatskoj

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 14, 2015 |

Projekt pod nazivom Hrvatska pamet Hrvatskoj, izazvao je veliki interes studenata. Pristiglo je stotinjak kreativnih studentskih radova, od kojih je nagrađeno samo 5. Projekti su podijeljeni u tematska područja – Izvorno hrvatsko, Destinacija Hrvatska, Održiva, potom Inovativna te poduzetna Hrvatska.

 

Najviše studentskih projekata napisano je na temu Održiva Hrvatska, a stručni žiri ostao je ugodno iznenađen znanjem i inovativnošću studenata.”Danas završavamo šestomjesečni projekt – Hrvatska pamet Hrvatskoj, kada ćemo proglasiti pobjednike natječaja i projektnih timova. Konkurencija je bila velika, na natječaj je stiglo oko stotinjak radova u pet kategorija, od kojih ćemo danas izabrati pobjednike. Izabrali smo 15 finanlista, najinovativnijih, u končnici, i provedivih planova”, istaknuo je Mislav Šimatović, jedan od organizatora ovog projekta.

 

Nagrade je dodjelio, između ostalih, i ministar rada i mirovinskog sustava, ističući posebno zadovoljstvo mladim, talentiranim studentima kojima treba stvoriti uvjete za ostanak u Hrvatskoj, kao i potaknuti suradnju akademske zajednice i poslovnog sektora, što je i ključ gospodarskog razvoja svake zemlje.

 

Cijeli žiri, oduševio je projekt koji je i pobjednički u kategoriji Poduzetna Hrvatska. Riječ je o projektu pametne klupe, energetski neovisnoj, solarnoj ploči koja tijekom dana prikuplja solarnu energiju te korisnici, uz odmaranje na klupi, mogu napuniti mobitele, tablete, pogledati putem aplikacije trenutnu temeperaturu i osobne statistike.

 

Ovaj projekt, toliko je razvijen da je ovja mladi student, osnovao tvrtku sa šest zaposlenika, a za ovom klupom su naprosto “poludjeli” i stranci.Nagrade su dodijeljene i projektu Finis studentica Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta, projektu eko uzgoja lijeske i voća te projekt studentice pod nazivom Key Hunter Zagreb za samostalno i maštovito razgledavanje grada.