Hrvatska hitno mora bolje povezati znanost i gospodarstvo

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 16, 2016 |

“Prijenos tehnologije i komercijalizacija znanstvenih istraživanja i inovacija podloga su za rast gospodarstva u Hrvatskoj” naziv je radionice održane na Sveučilištu u Splitu koju su zajednički organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Svjetska Banka i Sveučilište u Splitu kroz Drugi Projekt za znanost i tehnologiju koji Svjetska Banka financira u Hrvatskoj.

 

Radionica naziva “Prijenos tehnologije i komercijalizacija znanstvenih istraživanja i inovacija podloga su za rast gospodarstva u Hrvatskoj” ima za cilj značajniji utjecaj istraživačkih rezultata na gospodarstvo.

 

No, dok je u isto vrijeme u saboru trajalo izglasavanje proračuna koji je 237 milijuna kuna lakši u sektoru znanosti, obrazovanja i sporta, u Splitu se razgovaralo o novim znanstvenim pothvatima.Cilj je i da hrvatska sveučilišta i javni instituti uz pomoć međunarodnih stručnjaka i stručnjaka Svjetske Banke koja je partner Vladi RH u ovom procesu, pronađu bolji model rada postojećih ureda za transfer tehnologije na sveučilištima i javnim institutima te da zajedno unutar par mjeseci razviju novi i učinkovitiji model financiranja i rada ovih ureda.

 

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta dao je svoj osvrt na znatno umanjen proračun njegovog sektora, a najviše se dotakao subvencije prijevoza za učenike. Najavio je kako bi se na današnjoj sjednici Vlade trebala pronaći riješenje za subvenciju prijevoza učenicima do kraja ove školske godine.

 

Veliki problem predstavlja što su neki prijevoznici iskorištavajući situaciju podigli cijene prijevoza, tako da će se za iduću školsku godinu morati istražiti uvijeti dobivanja subvencije i samog subvencioniranja.

 

Čini se da će se nemirni duhovi smiriti za sada, no taj problem nas očekuje već u rujnu ove godine.