Hotel Marjan

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 19, 2015 |

Posljednjih godina Split ruši turističke rekorde. U Turisitčkoj zajednici zadovoljno trljaju ruke na kraju svakog mjeseca. No, Split može i bolje. Za to bolje nedostaje mu kvalitenih hotelskih postelja.

 

Hotel Marjan oduvijek je bio simbolom Splita, njegova turisitčkog prosperiteta. Nakon rata, od Marjana je ostala samo fasada. Unutrašnjost nekadašnjeg prvokategornika grubo je uništena, što dugogodišnjim boravkom izbjeglica i prognanika, što nebrigom vlasnika – države.

 

Kada ga je Željko Kerum prije deset godina kupio od države, za Marjan je imao samo najambicioznije planove. Potpisao je ugovor s Hiltonom. No, desetljeće je prošlo, od Marjana je i dalje ostala samo fasada, doduše nešto drugačija. Hotel više ni izbjeglice ne može primiti, zaposlenici su na burzi rada, a Kerumova tvrtka koja je upravljala Marjanom- u stečaju.

 

Već godinama hotel, kao nedovršeno gradilište, sigurnošću prijeti prolaznicima, a odnedavno je njegov visoki krov postao svojevrnsim poligonom za adrenalinske sportove tinejdžerima. Željko Kerum je nemoćan.

 

Podsjetimo, iako je tvrtka koja je upravljala hotelom Marjan uspjela sklopiti predstečajnu nagodbu, Trgovački sud je prije nekoliko mjeseci hotel ipak gurnuo u stečaj. Razlog su 34 neisplaćene plaće radnicima, teške gotovo tri milijuna kuna.

 

Ovrhu za naplatu nikad vraćenog kredita od 35 milijuna nad hotelom banke su pokrenule još 2013. Novac kojeg je uložio u kupnju, a potom i pokušaj preuređenja hotelskog kompleksa, Kerum nije uspio vratiti niti prodajom, budući da nije bilo kupaca koji su bili voljni izdvojiti vrtoglavi iznos kojeg je Kerum tražio. Do kad će nadašnji ljepotan, danas ruglo u najelitnijem dijelu Splita zjapiti prazno i nedovršeno, nitko ne zna.