HOK tužio Uber

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 1, 2017 |

Saga oko pružanja taksi usluga se nastavlja. U cijelu priču se uključila i Hrvatska obrtnička komora koja je na Trgovačkom sudu u Zagrebu podigla tužbu protiv Ubera zbog oglašavanja nelegalnog prijevoza putnika osobnim automobilom i to bez licence i dozvole, čime se potiče nelojalna konkurencija legalnim taksistima.

 

“Mi smo se odlučili na ovaj korak jer se uporno krši zakon i na taj naći se smanjuje mogućnost svima koji rade legalno da ostvaruju materijalnu dobit i stvaraju budućnost za sebe i svoje obitelji”, rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

 

“Apeliram još jednom na ministarstvo da pokrene optužni prijedlog sukladno Prekršajnom zakonu zbog poticanja na počinjenje prekršaja. Mi nismo ovlašteni tužitelji već je to središnje državno tijelo, odnosno u ovom slučaju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture”, naglasio je Božo Miletić, član Sekcije taksi prijevoznika HOK-a.

 

Potez obrtničke komore pozdravljaju zagrebački autotaksi prijevoznici.

 

“Nadam se da će tužba uroditi plodom i da će svi sudionici na taksi tržištu raditi po zakonu, pružati dobru uslugu svim korisnicima te da će putnici biti sigurni”, kazao je Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb.

 

U nekim zemljama Europske unije Uber je legalan, u nekima je u potpunosti zabranjen dok u pojedinima posluje po istim propisima koji vrijede za sve autotaksi prijevoznike. Koji će od modela biti u Hrvatskoj, u konačnici ovisi o stavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.