HNS: U Zagrebu treba smanjiti broj Gradskih četvrti i Mjesnih odbora

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 23, 2015 |

Loša prometna infrastruktura, nedostatak vrtića i staračkog doma, samo su neki od problema koji muče stanovnike Španskog, odnosno Gradske četvrti Stenjevec. Svoje probleme izložili su HNS-ovom gradskom zastupniku, u sklopu šestih Zagrebačkih razgovora, u nadi da će tako lakše doći do rješenja. Tako su saznali da Grad, prema prijedlogu proračuna za 2016., u proširenje dječjeg vrtića u Stenjevcu planira uložiti 1,5 milijuna kuna. Ipak, u HNS-u su skeptični.

 

“S obzirom na to da je ove godine od 800 tisuća kuna, koliko je bilo namijenjeno za taj vrtić, skinuto 700 tisuća kuna, nisam siguran koliko je realno da će se plan u 2016. realizirati”, rekao je Tomislav Stojak, HNS-ov gradski zastupnik. No, na Zagrebačkim razgovorima aktualizirao se i problem visoke centraliziranosti glavnog grada. “Grad Zagreb uopće ne priznaje svoju mjesnu samoupravu”, istaknuo je Stojak.

 

“Mjesne odbore trebalo bi okrupniti te im dati ovlasti upravljanja sredstvima za uređivanje kvartova. Gradonačelnik bi trebao odlučivati samo o strateškim projektima, o svim ostalima, osobito onima koji se odnose na komunalnu infrastrukturu, odluke moraju donositi gradske četvrti. Razvoj grada nemoguć je bez reorganizacije”, zaključio je Stojak.

 

Stoga HNS predlaže da broj Gradskih četvrti treba smanjiti sa 17 na 10. Također, potrebno je smanjiti i broj Mjesnih odbora kojih je u Zagrebu 217.