Heritart

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 10, 2017 |

Heritart  naziv je projekta kojem je cilj promovirati kulturnu bašitnu kroz izvedbene umjetnosti nastalog i sufinanciranog u sklopu programa Creative Europe Europske unije, a kojem sudjeluje i splitsko Hrvatsko narodno kazalište. Heritart sufinancira i hrvatsko Ministarstvo kulture, a u njemu sudjeluju i partneri iz Italije, Španjolske te Rumunjske.

 

U HNK Split prvi je put javno predstavljen projekt „Heritart-Promocija kulturne baštine kroz izvedbene umjetnosti“ koji je nastao i koji se sufinancira u sklopu programa Creative Europe Europske Unije. Cilj Heritart-a je promocija europske kulturne  baštine kroz prenošenje nove vizije arheoloških i drugih povijesnih lokaliteta , osmišljena kao istinska vrijednost za kulturni razvoj Europe .U projektu zajednički sudjeluju partneri iz Italije, Španjolske, Rumunjske i naravno , Hrvatske.Projekt Heritart donosi nove modele  umjetničke izvedbe kroz dva festivala s nacionalnim produkcijama i internacionalnim koprodukcijama, s multidisciplinarnim formatom. Heritart će postati međunarodna referenca za izvanredno  upravljanje na arheološkim i povijesnim lokalitetima, kreirajući novu bazu znanja i dajući uvid u nju svim dionicima, te ujedno stvarajući novu viziju kulturne  baštine za široku javnost.

 

Očekivana vrijednost ovog projekta je oko 300 tisuća eura , od čega je 60% financirano kroz potprogram  Kultura u sklopu programa EU Creative Europe, a ostalo ulažu organizacije sudionici projekta. Hrvatski udio u ukupnom budžetu iznosi gotovo 70 tisuća eura.