HDZ ima razrađen program za poljoprivredu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 29, 2016 |

Uskoro će Hrvatska demokratska zajednica predstaviti gospodarski program kojim će izaći na izbore. U sklopu gospodarskog programa bit će predstavljen i program za poljoprivredu.

 

“Program za poljoprivredu radili su stručnjaci iz HDZ-a, stručnjaci koji su na terenu s poljoprivrednicima i poljoprivrednim udrugama, akademskih zajednicama i službama uskladili sve ciljeve i mjere koje će dati odgovore na aktualne probleme hrvatske poljoprivrede”, kazao nam je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. A problemi poljoprivrednika su veliki, stoga treba napraviti zaokret kako bi hrvatsko selo ojačalo. Zato je i izrada programa traje čak 3 godine, a uključene su sve grane poljoprivrede.

 

“Stavljen je naglasak na rješavanje problema osnovnih resursa u poljoprivredi. To su,prije svega, zemljište, voda i šume i u okviru poljoprivrednog zemljišta definirali smo koncept novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ne parcijalno rješavanje problema nego cjelovito i sveobuhvatno rješenje problema poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj”, dodaje Majdak. Preko 4 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije stavljeno u funkciju, naglašava Majdak. “Predviđene su mjere kako bi se ono stavilo u funkciju. Učinkovitost Agencije za poljoprivredno zemljište se treba podići na višu razinu, a s druge se strane priprema model darivanja za mlade poljoprivrednike, za onaj dio neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Predviđena je i komasacija u budućem zakonu, što fali u svim dosadašnjim zakonima”. Stočarstvo je jedna od najtežih grana u poljoprivredi, a stočari su već 10-ak godina u velikim problemima.

 

“Tu se pripremaju i nacionalne mjere kako bi, prije svega, podigli razinu broja stoke i kako bi povećali proizvodnju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer su oni u sklopu HDZ-ovog programa temelj održive poljoprivrede u Hrvatskoj”, rekao je zamjenik ministra. Hrvatska demokratska zajednica u program je uključila i mlade, koji su vrlo važni za daljnje napredovanje hrvatske poljoprivrede. “Danas u Hrvatskoj imamo 9 posto nositelja mladih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji su mlađi od 40 godina. Do 2020.godine kroz Eu mjere ali i nacionalne mjere planiramo ovaj broj povećati i postotak podići na 20 posto nositelja poljoprivrednih gospodarstava koji su mlađi od 40 godina”. Ovim programom HDZ će pokušati povezati turizam i poljoprivredu.

 

“Kroz naglasak na lokalne, autohtone proizvode i kroz njihovo brendiranje i zaštitu nacionalnim i EU oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla planiramo definirati i 10-ak centara, koji će se u razdoblju od 2 godine izgraditi i u kojima će biti sve službe kao potpora, odnosno servis poljoprivredi”. Proizvodi lokalnih proizvođača moraju pronaći put do tržišta. Upravo će poveznica poljoprivrede i turizma omogućiti malim proizvođačima da ono što naprave i prodaju. HDZ-ov plan je da se proizvodi kontinentalne Hrvatske prodaju na Jadranu i obrnuto.