HDS paljenje svijeća za žrtve

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 15, 2018 |

Hrvatska demokršćanska stranka u Splitu je, paljenjem svijeća, odlučila obilježiti današnji datum, kada su 1945. godine saveznici izručili Hrvate na Bleiburgu Jugo vojsci, a kako bi se prisjetili stradalih u dvama splitskim logorima na Gripama i Firulama.

 

Članovi Hrvatske demokršćanske stranke, u Splitu, pred ulazom u Pomorski muzej na Gripa zapalili su svijeće u čast i spomen na 15. svibnja 1945. godine , kada su Englezi izručili poražene vojnike Nezavisne Države Hrvatske , ali i mnoštvo civila žena i djece Jugoslavenskoj vojsci.  Hrvatska se žrtava Bleiburgu prisjetila na Blajburškom polju, u subotu 12. svibnja pod pokroviteljstvom Sabora . Misom i komemoracijom odana je počast stradalima. No zločini su se u to vrijeme događali u cijeloj Hrvatskoj. U gradu Splitu u to vrijeme bila su dva logora jedan na Gripama i jedan na Firulama. Zbog toga Hrvatski demokršćani svake godine 15. svibnja odaju počast stradalima na splitskom području. Ovo je gesta kojom se tradicionalno želi ukazati bez politiziranja na vapaj duša čiji posmrtni ostatci još nemaju svoj grop , poručuju u HDS-u Uvjereni su u stranci kako duše nevinih još uvijek pate, i zbog toga se svake godine odlučuju na ovaj čin.