Guverner HNB-a u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 9, 2018 |

Izazovi uvođenja eura u Hrvatsku, naslov je panel rasprave održane u Splitu koju je organizirao splitski Ekonomski fakultet u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Split te na inicijativu Hrvatske narodne banke.

 

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić , studentima splitskog Ekonomskog fakulteta, predstavio je Strategiju Vlade republike Hrvatske i HNB-a za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Guverner je kazao i je li Hrvatska spremna na takav potez.

 

Vujčić je pojasnio i koliko bi taj proces mogao trajati.

 

No proces treba dobro pripremiti, upozorava dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

 

 U kontekstu uvođenja eura kao službene valute, najčešće se spominje strah građana od poskupljenja.

 

Kao primjer guverner navodi kako Vlada može tražiti od pružatelja usluga da se cijene 6 mjeseci prije i poslije uvođenja eura objavljuju u kunama i u eurima, kako bi se smanjila mogućnost varanja potrošača.

 

Hrvati su, ističe dekanica Fredotović, maheri kada PDV pada, a cijene ostaju iste ili kada PDV raste, a cijene su višestruko veće nego što bi trebale biti.

 

 Dobro smišljeni instrumenti i precizno razrađena provedba uz sinkronizaciju na svim razinama , mogu dati građanima povjerenje u euro, u protivnom njihov strah bit će opravdan kaže dekanica Fredotović.