Gusarska bitka u Omišu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 11, 2017 |

Gusarska bitka u Omišu koja se već jedanaestu godinu za redom održava u gradskoj luci, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnijih i centralnih ljetnih događanja na području Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske. 

 

Tako će biti i ove godine kada će gusari  18. kolovoza  s početkom u 19 sati i 30 minuta započeti borbu za Omiš, te tako pružiti nezaboravno iskustvo svima onima koji će prisustvovati ovoj već tradicionalnoj manifestaciji.Gusarska bitka u Omišu  jedinstveni je događaj koji predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između  omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću. Ovaj jedinstveni događaj  upravo iz razloga što se temelji na povijesnim činjenicama doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.U bitki svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih gusara i Mlečana , kao i pripadnika  povijesnih postrojbi  Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Trombunjera iz Dubrovnika i Uskoka s Klisa. Upravo iz tog razloga  nema sumnje kako će i ove godine manifestacija biti vrlo atraktivna, te oduševiti sve turiste ali i domaće goste koji ju dođu popratiti u omišku gradsku luku. Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali središnjim dijelom Jadranskog mora. Od njihovih je napada strahovala svaka flota, a posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove, kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima. Potpunoj venecijanskoj dominaciji na Jadranu Omiš je bio jedini trn u oku. Dokumenti pokazuju da su omiški gusari gradili brodove koji su i dan danas jedinstveni u brodskom graditeljstvu te su na njih Omišani posebno ponosni.

 

Jedinstvena manifestacija koja oduzima dah – Gusarska bitka u Omišu ove se godine održava u petak, 18. kolovoza u 20 sati i 30 minuta u gradskoj luci , a u rekonstrukciji bitke koja se izvorno održala u 13. stoljeću, sudjelovat će stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na sagittama, odnosno brzim omiškim gusarskim brodovima.