Gradsko vijeće Split

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 11, 2017 |

Povećanje prireza s 10 a 15 posto te smanjivanje vijećničkih naknada za 20 posto samo su neke od točaka dnevnog reda maratonske dvodnevne sjednice započete jutros,  a s koje se očekuje i konačno donošenje proračuna za 2017. godinu. Kao i obično, disonantni tonovi i optužbe bivših i aktualnih izmjenjivali su se i u dijelu sjednice predviđene za vijećnička pitanja. Naglaske donosi Hrvoje Šibenik.

 

Prva redovna sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu započela je danas , a trajati će još i sutra . Jedna od najvažnijih točaka svakako je ona 11. u kojoj se predlaže izglasavanje proračuna. Međutim počelo je vrlo zanimljivo i to o pitanju prireza. Naime predloženo je povećanje stope prireza s 10  na 15 % , iz razloga što je grad Split trenutno tek na 21.mjestu po propisanoj stopi prireza na razini RH, a gotovo sve općine i gradovi raspisali su maksimalne stope prireza.Naravno, bilo je i reakcija na povećanje prireza. Prema planu proračuna  povećanje stope prireza na 15% neće imati  značajniji utjecaj  na dohodak za veliki postotaka građana, jer  s obzirom na neto plaću , preko 60% građana Splita  neće osjetiti  utjecaj stope povećanja prireza.Raspravljalo se i o turizmu.  Naime rast turističkog prometa u Splitu je značajan posljednjih godina , bilo da je riječ o broju turista ili ostvarenih noćenja, međutim s druge strane proračun Grada Splita  se zadržava na istoj razini. Rast turizma  povećava potrebu Grada Splita  za značajnijim  ulaganjima u komunalnu infrastrukturu te održavanje urednosti  grada i podizanje kvalitete života građana i posjetitelja.Gradski vijećnici će kako bi napunili gradski proračun krenuti i od sebe, te je tako usvojeno i smanjenje vijećničkih naknada za 20% .Od vijećničkih pitanja najzanimljivija su bila ona o komunalnom redu , gdje ima najviše propusta naplate komunalnih doprinosa. Složni su svi vijećnici kako se tu treba što prije uvesti red.

 

Sjednica Gradskog vijeća nastavlja se i sutr kada će se više znati o tome u kojem smjeru Grad pod Marjanom ide. Iz današnje rasprave da se naslutiti kako je cilj napraviti jasnu strateiju razvoja grada, jer to prijašnjih godina , kako su naveli vladajući, nije bio slučaj.Ta strategija uključuje i povećanje stope prireza  s 10 na 15%  s primjenom od 1.studenog, te svakako ubiranjem većeg djela od turizma i to u korist grada. Zaključak prvog dana , barem sa strane vladajućih u Banovini svakako je , da ako Grad Split želi nešto bolje, odnosno  jasno se razvijati, onda to nešto i košta.