Gradonačelnik Zagreba najavio promjene u sustavu gospodarenja otpadom

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 16, 2018 |

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je obišao reciklažna dvorišta na pet lokacija: istaknuo je kako očekivani tempo rješavanja problema otpada nije zadovoljavajući, te najavio promjene.

 

Gradonačelnik Zagreba obišao je reciklažna dvorišta na Kajzerici, Trešnjevci, Španskom, Stenjevcu i u Svetoj Klari, te najavio generalno poboljšanje sustava gospodarenja otpadom.

 

“Uskoro dolaze i nova vozila, uskoro će doći i nove posude i mogu odgovorno tvrditi: novce imamo. Ili ćemo to isfinancirati kao i do sada sredstvima Europske unije, odnosno iz Fonda za zaštitu okoliša. Ili ćemo sami nabaviti u bankama posude. Znači sredstava za posude će biti. Vodit ćemo računa o tome da ne udaramo po džepu naše sugrađane, analizu ćemo napraviti dosadašnjeg stanja, rezervi unutar trgovačkih društava, i analizu velikih gradova u okruženju u Republici Hrvatskoj” izjavio je Milan Bandić (365RIS).

 

Prvi čovjek grada je najavio produženo radno vrijeme Reciklažnih dvorišta i gradske Čistoće, te bolju komunikaciju gradskih službi prema građanima vezano uz termine odvoza otpada: “Ako ja mogu raditi 16 sati dnevno, onda mogu i oni raditi 16 sati ako treba. I neće biti niti ni svetaka ni petka ni subote ni nedjelje. Da ne bude izgovora da ljudi dođu tu i dopeljaju otpad, a ne bude otvorene ljesi. Radit će se, znači naputak će dobiti – radit će se koliko treba, koliko građani to budu željeli. Dobit će naputak pisani, vidim da Čistoća toga nema, ali će dobiti naputak, točno kada odvoze naši ljudi, da to ne bude utrka kao Usain Bolt, pražnjenje i bježanje da se ostavi nered.”

 

Bandić je istaknuo kako Gradska uprava s gradonačelnikom na čelu, kao i sve sastavnice ekoloških institucija, moraju osigurati više reciklažnih dvorišta: “Obzirom da potreba reciklažno dvorište sve potrebite dozvole kao da gradite neboder, vidjeti što možemo pojednostavniti proceduru, da pojednostavnimo proceduru dobivanja tih dozvola. I drugo, da nam se iz vijeća gradske četvrti, ako nema dovoljno gradskih parcela, dosta je parcela privatnika koji žele ići u javno-privatno partnerstvo da na njihovoj zemlji izgradimo reciklažno dvorište, unajmimo njihovo zemljište tamo gdje nemamo gradsko.”

 

Gradonačelnik se pohvalio dosadašnjim rezultatima, te najavio nove projekte: “Ono zadnje što hoću reći je da smo prvi u Hrvatskoj sanirali deponij po najmodernijoj tehnologiji – to je Jakuševac gdje proizvodimo 3 megawatta struje. Prvi u Hrvatskoj smo napravili najveći ekološki projekt pročišćivaća voda sa 250 milijuna eura, gdje voda u Savu teče bistra kao suza i kao kristal. I prvi ćemo u Hrvatskoj napraviti centar za gospodarenje otpadom. Preduvijet toga je ovo što radimo, jer bez odvajanja otpada, recikliranja, nema rješenja treće sastavnice Strategije gospodarenja otpadom – to je Centar za gospodarenje otpadom.”

 

Gradonačelnik je uputio apel građanima Zagreba da ekološka kultura i navike korespondiraju s ekološkom infrastrukturom.