Gradnja centra za gospodarenje otpadom u Lećevici

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 24, 2016 |

Izjava ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića o ekonomski lošem i štetnom konceptu gospodarenja otpadom koji se provodi izgradnjom skupih i nepotrebnih županijskih ili regionalnih centara, u javnosti je odmah protumačena kao stavljanje znaka zabrane na planirane centre, među kojima je i onaj u Lećevici. Zabrane, međutim, neće biti. Centar u Lećevici, kao i ostali Centri idu dalje.

 

Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici kao i ostale Centre koji se planiraju graditi u tu svrhu biti će potrebno redefinirati odnosno prilagoditi odredbama Europske unije. Dosadašnji plan gospodarenja otpadom, nije u dovoljnoj mjeri koristio najnovije smjernice EU , po kojima se otpad mora promatrati kao sredstvo za zaštitu resursa, odnosno podizanje održivosti sustava.

 

To znači kako će se kapaciteti obrade miješanog komunalnog otpada za pojedine centre smanjiti s ciljem povećanja stupnja reciklaže kako bi se ostvarili zadani ciljevi. Konkretnije brojke i dodatni sadržaji znat će se po rezultatima analize projekata koji su u pripremi. Najavljeno je kako će Lećevica u ovoj godini imati svu potrebnu dokumentaciju za ugovaranje radova za Centar i šest pretovarnih stanica u Splitu, Zagvozdu, Sinju, Hvaru, Braču,i Visu..Rok izgradnje 2018., iza kojeg slijedi preuzimanje odgovornosti ako se Centri ne budu izgrađeni

 

U Ministarstvu nisu zaboravili na lokalnu upravu i samoupravu s kojom moraju surađivati kako bi ispunili zacrtani plan. Iako je Europska komisija na listi od 28 gradova Zagreb proglasila najgorim u prikupljanju odvojenog otpada , ministar Dobrović tvrdikako je Split zapravoj još gori.

 

Svi gradovi koji imaju problema s prikupljanjem odnosno odlaganjem otpada imaju isti problem krivi pristup i koncept rješenja, kaže ministar.

 

Centar će zaprimati samo onu količinu otpada koju proizvođač otpada nastanjen u općini ili gradu, ne razvrsta na kućnom pragu – u svome stanu, kući, općini ili gradu. U predviđenom sustavu kapacitet Centra projektiran je za obradu samo 50 posto količine otpada u odnosu na onu koja se danas proizvodi i neobrađena odlaže na odlagalištima.