“Građanski sat – u obranu demokracije”

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 25, 2016 |

U splitskoj kinoteci Zlatna vratau organizaciji „Platforme 112“ i „Antifašističke lige“ održana je tribina naziva “Građanski sat – u obranu demokracije” Važno je suprotstaviti se „kulturi koja zaglupljuje“ poruka je s tribina na kojoj se govrilo i o krizi demokracijie u Europi i Hrvatskoj.

 

Na splitskoj tribini “Građanski sat – u obranu demokracije”, održanoj u organizaciji Platforme 112 i Antifašističke lige, ocijenjeno je kako je važno suprotstaviti se “kulturi koja zaglupljuje”, a bilo je riječi i o krizi demokracije u Hrvatskoj i u Europi.

 

Voditeljica centra za sučavanje s prošlošću Documenta, Vesna Teršelič poručila je s tribine u kinoteci „Zlatna vrata“ kako se u Hrvatskoj sve više ugrožavaju medijske slobode, sloboda stvaralaštva i izražavanja.

 
Smjene na HRT-u su nešto što nas sve treba zabrinuti, tim više što su najavljene su smjene i u drugim medijima. Teršlić se na tribini osvrnula i o izgredu koji se u srijedu dogodio na nogometnom stadionu u Osijeku, gdje su navijači skandirali “Za dom spremni”. Zaključila je kako je to trebalo osuditi, te da je premijer Tihomir Orešković, koji je bio na stadionu, trebao izići iz počasne lože.

 

Novinar i književnik Jurica Pavičić ustvrdio je kako u Hrvatskoj svjedočimo društvenom procesu u kojem se događa jedna vrst nove mobilizacije

 

Živimo u vremenima u kojima je poželjno neproblematiziranje i prihvačanje dogmi i praznih rituala. Kultura je to kojoj se ljudi moraju suprostaviti , jer ona zaglupljuje, zato se moramo suprostaviti, kazao je Pavičić

 

Tribina je bila prilika i za otvoreni razgovor o krizi demokracije u Hrvatskoj i u Europi te o konkretnim građanskim akcijama za obranu ustavnih vrijednosti mirotvorstva, socijalne pravde, pluralizma, poštovanja ljudskih prava i sloboda te ukupne vladavine prava.

 

Prije Splita “Građanski sat – u obranu demokracije”, ugoszila je i Rijeka , u kojoj je pokrenuta i konkretna inicijativa redatelja HNK Ivan Plemeniti Zajc, Olivera Frljića. On je na tjedni bojkot kazališnih programa pozvao intendante drugih kazališta, no odbili su ga Split i Osijek”, Osim u Rijeci ova je tribina održana i u Osjeku i Čakovcu. Pokazala je zabrinutost građana među kojima postoji izražen osjećaj oduzimanje slobode. Poručila je Marina Škrabalo iz Gonga, te dodala kako će tribinu ugostiti još i gradovi Virovitica i Dubrovnik.