Građani složni: NE! Kompostani u Brezovici

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 12, 2018 |

Javna tribina protiv izgradnje kompostane održana je u Brezovici: više od tisuću zabrinutih građana okupilo se kako bi čuli argumente stručnjaka i poslali poruku Gradu Zagrebu da pronađe drugu lokaciju – bez ugroze ljudi i okoliša.

 

Brezovica i Zagreb imaju temeljno pravo na život i zdravlje koje im nitko ne smije ugroziti, kao ni pravo na pitku vodu, poručili su građani Brezovice. Protive se izgradnji kompostane budući smatraju da se radi o ekološki neprihvatljivom rješenju. Na tribini su prisustvovali građani i stručnjaci koji su iznosili argumente protiv najavljene izgradnje kompostane

 

“Ovdje smo se okupili da bi građani građanima i gradske četvrti Brezovica i grada Zagreba jasno objasnili što se ovdje smjera raditi, odnosno odlučno reći ne izgradnji kompostane u našem kraju koja nije stručno utemeljena, koja nije stručno odabrana kao lokacija, koja ugrožava ovaj dio gradske četvrti i vodu grada Zagreba” objasnila je Zdravka Kozić iz Mjesnog odbora Brezovica.

 

Ladislav Gustinčić, stanovnik Starjaka, strahuje za budućnost djece. “A ovo kad smo čuli da je to na vodozaštitnom području i da se to pokušava minimizirati i birokratski odstraniti – to je strašno. Znači, za moje unuke je to katastrofa. Ja još neću dugo – mene će daviti smrad, vrijednost nekretnina će pasti, recimo u tom smislu. Ali to je manji problem, najviše je voda koja se može na neki način onečistiti i sve otpade i sve negative utjecaje koje jedno takvo postrojenje može dati uslijed nekih incidenata, što je u strateškoj studiji i navedeno.”

 

Građane Brezovice u njihovoj borbi protiv izgradnje kompostane podržali su i gradski zastupnici iz redova oporbe.

 

Sandra Švaljek, zastupnica Gradske skupštine, objasnila je zašto je protiv izgradnje kompostane: “U planu gospodarenja otpadom se našla kompostana u Obreščici, iako sam način na koji je kompostana ušla u Plan gospodarenja otpadom u ovom nacrtu nije bio u skladu s demokratskim praksama i standardima. Izabrana je lokacija koja je vrlo blizu naselja, vrlo blizu kuća i naravno da se oni s pravom brinu oko ovakve situacije.”

 

Tomislav Stojak (HNS), zastupnik Gradske skupštine, poručio je: “Grad Zagreb mora shvatiti, a prvenstveno gradonačelnik, da Plan gospodarenja otpadom i ključne dokumente koji uređuju kvalitetu života svih nas koji živimo u gradu Zagrebu, ne može donositi ispod stola.”

 

Renato Petek (Naprijed Hrvatska!), zastupnik Gradske skupštine zamolio je gradonačelnika Milana Bandića da povuče odluku zbog toga što se građani ne slažu s njegovim planom: “Prošle godine, u njegovom rodnom mjestu Pogana Vlaka je trebalo biti izgrađeno reciklažno dvorište s pretovarnom stanicom. Građani su se pobunili, potpisali su peticije, došao je Načelnik općine i rekao – građani se s tim ne slažu, mi povlačimo plan!”

 

Stanovnici Brezovice zabrinuti su što je gradnja kompostane predviđena u sredini 7 naselja na udaljenosti samo 250 metara od najbližih kuća. Nisu sigurni kakav objekt bi se točno trebao graditi budući da Strateška studija i Prostorni plan nisu usklađeni, a izjave gradonačelnika i gradskih zastupnika su oprečne. Vjeruju kako će Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić prepoznati njihov apel da se zaustavi gradnja kompostane.