Grad kreće s natkrivanjem tržnica i stajališta?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 22, 2016 |

Grad Zagreb uskoro kreće s natkrivanjem gradske infrastrukture. Zaključak je to sa zadnje sjednice Gradske skupštine na kojoj se aktualizirao problem gradskih tržnica koje nemaju krov.

 

“Za Tržnicu Špansko 2008. godine izrađena je sva projektna dokumentacija, plaćeni su svi komunalni i vodni doprinosi i dan danas ta tržnica nije natkrivena. Slična je situacija i s Tržnicom Kvatrić za čije natkrivanje prikupljeno preko dvije tisuće potpisa građana prije 5 godina”, istaknula je Margareta Mađerić, gradska zastupnica.

 

“Kada odem na kavu s kumicama s placa one mi kažu: Milane nemoj imati jezika kao lopatu daj to jednom napravi. Kako mi jezik ne bi bio kao lopata uskoro ćemo to zajedno i napraviti”, najavio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, natkrivanje tržnice u Španskom i tržnice Kvatrić.

 

Osim tržnica, gradski zastupnici upozorili na više od 1300 lokacija u Zagrebu na kojima stanice javnog gradskog prijevoza nisu natkrivene. Iako je izloženost vremenskim neprilikama problem, autobusne i tramvajske stanice bez krova predstavljaju priliku za tehnološki iskorak.

 

“Korištenjem modernih tehnologija krovovi nadstrešnica mogu biti pokriveni fotonaponskim ćelijama koje omogućuju besplatnu energiju za rasvjetu, i bežični Internet te pune mobitele a ujedno predstavljaju učinkovitu zaštitu od sunca. Ako Hrvati već proizvode pametne klupe uistinu nema razloga da se u Zagrebu ne proizvode i postavljaju pametne nadstrešnice”, naglasioe je Dan Špicer, gradski zastupnik.

 

Prijedlog modernizacije nadstrešnica zagrebačkog javnog gradskog prijevoza podržava i prvi čovjek hrvatske metropole.

 

Prema podacima Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet trošak postavljanja nadstrešnica na sva stajališta u Gradu Zagrebu potrebno je 52 milijuna kuna. Kako je ove godine iz proračuna za tu namjenu predviđeno 2,3 milijuna kuna, nadstrešnice na svim stajalištima tako bi mogli imati za 22 godine.