Grad Gotham zaista postoji

Kategorija: Zanimljivosti | Objavljeno: srpanj 24, 2017 |

Vjerovatno ni najzagriženiji fanovi Betmena ne znaju da njegov rodni grad Gotam stvarno postoji i da je čak poslužio kao inspiracija za čuveni strip i seriju filmova o čovijeku šišmišu.

Gotham se nalazi u Engleskoj, i ima 1.600 stanovnika. Ovo selo postalo je čuveno po priči u kojoj su njeni žitelji odglumili masovno ludilo. I to sa dobrim razlogom. To se dogodio u 13. stolječu. Kralj Džon je želio da izgradi put koji će prolaziti kroz selo (modernim jezikom rečeno, autoput), koji bi on osobno koristio.

Međutim, kraljevski put je značio i velike takse za one koji ga koriste, čime bi žitelji Gothama bili najviše pogođeni. Seljaci su se organizovali i odlučili da glume da su svi poludjeli. U to vrijeme, ludilo je bilo smatrano za zaraznu bolest, a računali su na to da će se kralj uplašiti od bolesti i odustati od gradnje skupog puta. Kasnije je književnik Washington Irving, u 19. stoljeću, pisao o New York-u, nazivajući ga modernim Gothamom. U njegovu čast, Bill Finger, jedan od tvoraca Betmena, nazvao je rodni grad čovijeka-šišmiša Gotham.

VEZANI ČLANCI