Gospodarstveni forum SDŽ

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 16, 2018 |

‘Ekonomija doživljaja, kreativne industrije i turizam posebnih interesa ‘ teme su ovogodišnjeg, sedmog po redu Gospodarskog foruma Splitsko-dalmatinske županije koji se održao u Kaštelima.

 

Splitsko dalmatinska županija i njena razvojna agencija  organizatori su sedmog Gospodarskog foruma, koji se ove godine bavi temama, kao što su kreativna  industrija i turizam posebnih interesa. Kreativna industrija jedna je od najbrže rastočih Europi. U Hrvatskoj čini gotovo četiri posto ukupnog BDP-a, a zapošljava 124 tisuće ljudi.  Čak 5,7 posto gospodarstvenika registrirano je upravo u njoj. No, postoje problemi.

 

Pojašnjava ravnatelji županisjke razvojne agencije i koji je cilj foruma.

 

Napravljen je pozitivan pomak na tom putu,  a rezultati su već vidljivi. Ističe ravnatelj Razvojne agencije SDŽ.

 

Ministarstvo gospodarstva nedavno je dodijelilo i ugovor vrijedan 580 tisuća kuna SDŽ za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz sektora ovih dviju industrija. Upravo na inovativnim elementima poduzetnika Županija kreira i svoje potpore za razvoj gospodarstva.

 

U tom dijelu daje se i poseban pečat za potpore poduzetnicima.

 

Kao jedan od pozitivnih primjera Kreativne industrije i njezinog utjecaja na razvoj turizma, navodi se općina Klis . Zahvaljujući kulturnoj i povijesnoj baštini koja je poslužila kao kulisa u filmskoj industriji, ova općina bilježi rast turističkog prometa.

 

Razvoj novih tehnologija iznimno je važan za porcioniranje, prilagodbi konkurentnost domaćeg turizma. Ističe državni tajnik u tom ministarstvu Tonči Glavina, i navodi pozitivan primjer razvoja inovacija, koji je plod domaće pameti.

 

Upravo je ova inovacija dobila jednu od top tri nagrade u svijetu kreativne industrije. A iznimno je važna za gospodarstvenike u turizmu njihovu prilagodbu , novim turističkim trendovima.