Godišnja skupštine fonda EFSE u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 18, 2017 |

Split je na dva dana postao euproskim financijskim središtem. Ugostio je, naime sudionike godišnje skupštine Europskog fonda za jugoistočnu Europu koja okupljaju sve partnere iz regije jugoistočne Europe i Kavkaza iz 16 zemalja u kojima Fond posluje. Rad ovog Fonda usmjeren je na pomaganje lokalnim financijskim sektorima u jačanju njihove mogućnosti da osiguraju odgovarajuće i održivo financiranje za mikro, male i srednje poduzetnike.

 

Europski fond za jugoistočnu Europu (EFSE), Vodeći društveno utjecajni investicijski fond koji osigurava mikrofinanciranje, s više od milijardu eura vrijedne imovine, ove se godine sastao u Splitu kako bi naglasio svoju podršku poduzetnicima te snažne mogućnosti kreditiranja malih poduzeća u regijama u kojima posluje. Poziciju Hrvatske unutar fonda i može li se očekivati više investicija u Hrvatsku prokomentirao je guverner HNB-a Boris Vujčić. U slučaju stečaja Agrokora, guverner je optimističan kada je u pitanju bankarski sektor. Bez obzira na restrukturiranje Agrokora, tečaj kune će ostati stabilan, uvjerava guverner HNB-a. Banke imaju prostora za smanjenje marži, odnosno razlike između depozitnih i kreditnih kamatnih stopa, na upit komentira Vujčić. Štednja u banci više nije tako profitabilna investicija, zaključuje guverner koji je otvorio Godišnju skupštinu uz Christopa Tiskensa, predsjednika Upravnog odbora EFSE-a. Godišnje skupštine fonda EFSE okupljaju sve partnere iz regije jugoistočne Europe i Kavkaza iz 16 zemalja u kojima EFSE posluje. Moto ovogodišnje konferencije naglašava područja koja se nalaze u primarnom fokusu EFSE-a: omogućavanje financijske uključivosti, startupa i poduzetništva. Ova područja predstavljaju prirodno širenje fokusa ovoga fonda, koji je primarno usmjeren na mala poduzeća, stvaranje novih poslova i gospodarski rast.