Gertruda Munitić

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 13, 2017 |

Nakon što je u Sarajevu uspješno predstavljenje mongrafije  operne primadone Getrude Munitić, autora Jasmina Bašića,  život i bogata karijera , jedne od najuspješnijih opernih dva Hrvatske , predstavljeni su  i spoliskoj publici.

 

Rođena je u Omišu, sa smao tri godine doselila se u Split, a najveći dio života živjela je u Sarajevu.

 

Rođena je u Omišu ali sa samo tri godine doselila se u Split , u kojemje započela njena bogata umjetnička karijera, selila se u Osijek, a najveći dio svoje karijere odradila je u Sarejavu.

 

Iako epitete poput diva ili primadona Getruda Munitić nevoli vezivati uz svoje ime, mnogi je ljubitelji oper smatraju upravo takovom. Nije ih stekla teškim karakterom nego  talentom i marljivim radom. Operna pjevačica čiji je jedinstveni koloraturni sopran oduševljavao kraljeve i predsjednike ističe kako je i umjetnički i ljudski imala vrlo bogat život. Za svoj najveći uspjeh u životu uvijek kaže kako nije onaj koji dolazi s kazaližnih dasaka.

 

Gertruda Munitić završila je srednju glazbenu školu u Splitu u klasi prof. Petra Markovića te vrlo rano počela nastupati u teatru. S 18 godina dobila je naslovnu ulogu u opereti “Mala Floramye”.

 

 No splitska je publika najviše pamti po naslovnoj ulozi Tijardoviće Mala Flormye.

 

Pjevala je u svim važnim dvoranama Jugoslavije, ali i po SSSR-u, Francuskoj, Njemačkoj. S operom “Rigoletto” je gostovala u Ciudad de Mexicu, u Bostonu i drugim američkim gradovima. Primadona sarajevskog teatra bila je punih 45 godina, U gradu na Miljacki provela je i cijele tri ratne godine.

 

Autor monografije slavne operne pjevačice Jasmin Bašić , kaže kakoje zapravo bogatu karijeru primadone bilo lako staviti među korice.

 

Za onaj njezin splitski dio života i rada slovimana papiru zadužan je splitski  kazališni kritičar Tonći Šitin.

 

Splitsku promociju svog rada i djelovanja na opernoj scjeni više od pola stoljeća, primadona Munitić doživjela je posbeno emotivno.