Gastroadvent

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 16, 2015 |

Riblja pašteta sa bademima, splitski bakalar na bilo , božićna salata , splitski burger u pecivu sa bademina, krem juha od fazana sa kodeginama i bajamima, goveđi mulam u prošeku sa Dioklecijanovim njokima i zapečenim bajamima. To je samo dio delicija koje su se Splićanima i njihovim gostima nudile s gastroadvetske trpeze na Pjaci, a povodom paljenja treće svijeće na gastroadventskom vijencu.

 

Čast da zapale treću svijeću pripala je novinarima portala, kojima su se pridružili i novinari članovi FIJETA, najstarijeg i najvećeg profesionalno gudruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu.

 

Uz Novinare lokalnih i nacionalnih internet portale treću svijeću na Gastroadvenstkom vijencu ove su godine po prvi puta zapali novinari FIJET-a , najstarijeg i najvećeg međunarodnog udruženja profesionalnih turističkih novinara i pisaca o turizmu.

 

Gostovanje čak 6 predstavnika FIJET-a iz različitih zemlaja od velikog je značaja za promociju našeg turizma . Pišući o Gradu kao destinaciji , Adventskim događanjima i gastro enološkoj ponudi , turistička razglednica iz Splita obići će gotovo cijeli svijet.

 

Zahvaljujuči Gastro adventu i sličnim manifestacijama u prosincu, Split je iz godine u godinu postao sve poželjnije turističko odredište u kjem sve veći broj domaćih ali i stranih gostiju želi provesti božićno novogodišnje praznike.

 

Ove godine titula najbolje Adventskog grada ipak je pripala Zagerbu. Na pitanje je li Zagreb u ovo doba godine uistinu ljepši od Splita i koji bi grad radije izabrao za posjet u vrijeme adventa iskusni novinar odgovara.

 

Ipak Gastroadvent je jedinstvena manifestacija u svijetu i to je ono što našu ponudu u ove vrijem čini različitom od ostalih Gradova. Ističe autorica ovog projekta Olja Martinić.

 

A zahvaljujući Gastroadventu Splićani i njihovi gosti ovih dana mogu kušati Riblju paštetu sa bademima, splitski bakalar na bilo , božićnu salata , splitski burger u pecivu sa bademina, goveđi mulam u prošeku sa Dioklecijanovim njokima i zapečenim bajamima. Ali i kodegine tradicionalno splitsko jela, pomalo zaboravljeno koje se u Splitu služilo u vrijem božića, a koje se zahvaljujući domaćim ugostiteljima polako vraća naše stolove.

 

Splitski ugostitlji i hoteljeri u vrijeme gastroadventa svoju su ponudu obogatili posebno osmišljenim jelima po popularnim cijenam.