Garancija za mlade

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 19, 2015 |

Garancija za mlade projekt je koji bi konačno mogao poboljšati sliku mladih. Provedbom projekta trebala bi biti osigurana nova radna mjesta za mlade i samim time osiguran njihov ostanak u Hrvatskoj.

 

Veliki broj mladih i dalje muku muči s pronalaskom posla, a brojni odlaze i van Hrvatske kako bi si osigurali bolju budućnost. Garancija za mlade program je putem kojeg se obrazovanim mladim ljudima pokušava pružiti mogućnost stjecanja radne prakse.

 

Preporuka je to prihvaćena od Europske unije, a Hrvatska je među 20 zemalja koje su prihvatile Garanciju od njih 28. “Unutar te garancije za mlade bi trebalo ponuditi kvalitetan natječaj za posao mladom čovjeku u roku od četiri mjeseca”, rekla je pomoćnica rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.

 

Garancija podrazumijeva strukovne promjene koje se moraju dogoditi prije dolaska na tržište rada te mjere intervencije na samom tržištu rada. Mladi u ukupnoj nezaposlenosti čine oko 30 posto, a prošle i ove godine broj zapošljavanja mladih porastao je sa 105 na 107 tisuća.

 

U prva četiri mjeseca ove godine 14300 mladih je dobilo ugovor za stalno što je najbolja mjera za ostanak u Hrvatskoj, ističe pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.