Gaming industrija sve bliža Novskoj

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 12, 2018 |

Krajem siječnja ove godine u Novskoj će se održati početna konferencija prvog poduzetničkog inkubatora Gaming industrije u ovom dijelu Europe. Riječ je o projektu u kojeg velike nade ulažu i Sisačko-moslavačka županija i njena razvojna agencija SIMORA, ali i Grad Novska, na čijem će se području ta gaming industrija i nalaziti. Naravno da cijela priča zanima i novljanske gradske vijećnike.

 

Naime, 26.siječnja ove godine u Pučkom učilištu u Novskoj javno će se predstaviti projekt koji će obilježiti sljedeće razdoblje, ne samo u Novskoj, već i u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i Hrvatskoj. Riječ je početku razvoja gaming industrije u Novskoj, teme koja je zanimala i novljanske vijećnike. HDZ-ov Ronald Bjelogravić tako je pitao  upravo o razvoju gaming inkubatora u Novkskoj, za kojeg smatra da je dobra priča za njegov Grad. Gradonačelnik Novske Marin Piletić podsjetio je kako je riječ o projektu Sisačko-moslavačke županije i županijske Razvojne agencije SIMORA, kojeg su oni prijavili na natječaj Ministarstva gospodarstva još u 2016.godini. Pileti je dodao kako se tu radi o investiciji vrijednoj 20 milijuna kuna, u sklopu koje se obnavljaju dvije zgrade u samom centru Novske. Jedna zgrada je zaštićeno kulturno dobro i to je bivša upravna zgrada Kozare, tik do novljanske pošte, a druga zgrada je industrijska hala također bivše Kozare koja se nalazi na prostoru nove Gradske tržnice. Taj novi Poduzetnički inkubator u Novskoj biti će specijaliziran za informatičare, i to prvenstveno za gaming industriju. Prema Piletićevim riječima, u tom bi se Inkubatoru nalazilo 16 poduzetničkih objekata, točnije ureda ili studija koje će moći koristiti zainteresirani informatičari koji će se baviti gaming industrijom. Sam projekt u startu će zapošljavati 4 osobe, a educirati će 100 informatičara iz cijele Hrvatske. Njihova edukacija biti će upravo u Novskoj, biti će besplatna, te će uključivati putne troškove i troškove smještaja.

 

Cilj je stvoriti ekipu ljudi za jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu.Novska će tako postati grad koji prvi put institucionalno pomaže jednu od najbrže rastućih industrija i svim ostalim gamerima pružati će usluge koje trenutno u Hrvatskoj nemaju. To je tzv. Motion capture studio koji snima pokrete i animacije koji se onda apliciraju u same igrice. Recimo kako se jedan takav studio najbliže nama nalazi tek u Beogradu, pa ne treba sumnjati u količinu posla u ovom budućem novljanskom studiju.