Fotonaponska sunčana elektrana u Martinskoj Vesi

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 12, 2016 |

Za lokaciju fotonaponske sunčane elektrane, koju će Sisačko-moslavačka županija graditi na području Općine Martinska Ves, odabrana je poslovna zona na području Mahova. O detaljima projekta u Martinskoj Vesi, na radnom sastanku, razgovarali su župan Ivo Žinić, općinsko čelništvo i predstavnici Končar Instituta za elektrotehniku.

 

Prvi korak u izgradnji fotonaponske sunčane elektrane, koju će Sisačko-moslavačka županija graditi na prostoru poslovne zone Mahovo na području Općine Martinska Ves izrada je studije izvodljivosti koja bi pokazala isplativost projekta. Za projekt ne postoje zapreke tek nedoumice u zakonskoj regulativi, rekao je župan pri obilasku lokacije buduće elektrane.

 

“S ovom idejom smo krenuli još prije pola godine kada smo uvidjeli da naša Županija ima gotovo 200-injak objekata u vlasništvu koji koriste električnu energiju i troškovi koje Županija plaća na godišnjoj razini iznose gotovo 10 milijuna kuna. Uspješno rješenje ovog problema vidjeli smo u inovativnim projektima, kao što je izgradnja fotonaponske solarne elektrane.”, rekao je župan Ivo Žinić.

 

Za izgradnju je potrebno 15 ha površine te je s načelnikom Općine Martinska Ves postignut dogovor.

 

“Sama poslovna zona Mahovo ima 129 ha površine, od čega je 75 ha u vlasništvu Općine, a ostatak u vlasništvu privatne firme koja se bavi proizvodnjom eksploziva. Ideja izgradnje fotonaponske sunčane elektrane nama je jako dobro došla.” kaže načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš.

 

“Rado smo prihvatili poziv županijske Razvojne agencije SIMORE, župana i Županije da im pomognemo definirati projektni zadatak, ističe predsjednik uprave Končar Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan.

 

Dodao je: “Posebno nas raduje što je SMŽ došla na prilično ambicioznu ideju izgradnje elektrane koja bi trebala biti i ekonomski opravdana, a Končar Institut kao tvrtka koja ima dosta iskustva s obnovljivim izvorima, ne samo sunca, nego i vjetra ili vodika, prilično je kompetentan partner koji može dati kvalitetnu prosudbu ne samo ekonomskih nego i tehničkih parametara fotonaponske elektrane.”

 

Istaknuto je kako bi nakon studije izvodivosti uslijedio projektni zadatak, odnosno idejni projekt koji bi trebao dati lokacijsku dozvolu. Vrijednosti investicije procjenuje se na 80 milijuna kuna, a projekt izgradnje fotonaponske sunčane elektrane trebao bi trajati dvije i pol godine.