Festival Ruska jesen u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 15, 2016 |

“Ruska jesen u Splitu” naziv je festivala ruske umjetnosti otvorenog jutros u organizaciji Ruskog kulturnog društva IZVOR-SPLIT. Bogat kulturni program u velikoj dvorani  knjižnice Marka Marulića upotpunjen je i s izložbom rukotvorina i umjetničkih slika članova ruske zajednice u Splitu.  Izvor Split je društvo koje okuplja pripadnike ruske nacionalne manjine i potiču sve oblike kulturnih aktivnosti i stvaralaštva.

 

Promičući bogatu rusku kulturu i dostignuća, uz financijsku potporu Grada Splita, za subotnje jutro su organizirali festival Ruske jeseni na kojem su članovi društva i njihovi gosti izveli djela poznatih ruskih glazbenika, pjesnika i narodne pjesme. Splićanima je u goste stiglo i Hrvatsko-rusko društvo “Umjetnost bez granica” iz Dubrovnika. Glazbenici Hrvatsko-ruskog društva u posljednje tri godine od svog osnutka, na desetak koncerata su povezali dvije velike kulture kroz njihov bogati glazbeni i književni opus. Udruga Izvor, najstarija je ruska nacionalna udruga u Hrvatskoj i djeluje već 12 godina, bez prostora za svoje kulturno djelovanje. U Hrvatskoj živi tek nešto više od 1.270 Rusa. Mnogo toga krasi rusku nacionalnu manjinu u Splitu, posebno na području kulture. Tek dijelić tog stvaralaštva prezentiran je danas na Ruskoj jeseni a duh te kulture osjeti se snažno zbog sposobnosti i velike ljubavi i volje s kojom malobrojna manjina tako mnogo daje svome gradu.